Tarım-ÜFE mayıs ayında arttı

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 10,59 yükselirken, aylık yüzde 0,88 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın mayıs ayına ait Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi verilerini açıkladı.
Yıllık en fazla azalış yüzde 8,71 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular alt grubunda oldu
Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren alt grup ise yüzde 3,88 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu alt gruplar ise, yüzde 25,57 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar ve yüzde 23,84 ile çeltik oldu.
Alt gruplar itibarıyla bir önceki aya göre azalış gösteren diğer alt grup ise yüzde 0,39 ile çeltik oldu. Buna karşılık, 2020 yılı Mayıs ayında artışın yüksek olduğu alt gruplar yüzde 8,88 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler, yüzde 4,38 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar ve yüzde 4,07 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu.
Mayıs 2020'de, endekste kapsanan 82 maddeden, 29 madenin ortalama fiyatında azalış olurken 17 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 36 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Mardin’e gelen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mardin Ovası’ndaki kuraklık ve ürün kaybına dikkat çekerek, “2024 Ekim ayından 2025 Nisan sonuna kadar yedi buçuk aydır çok ciddi manada kuraklık yaşıyoruz.” dedi.
2025 yılında fıstık rekoltesinin geçen yıla oranla yüzde 25 ile 30 arasında olmasını beklediklerini belirten Şanlıurfa Şıracılar ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Ahmet Aslan, kuraklık ve sulama yetersizliği gibi faktörlerin rekolteyi olumsuz etkilediğini ifade etti.
Batman'da fıstık üretimi doğal afetlerin hedefi olurken, çiftçiler kayıplarının tespiti ve çözüm için yetkililere çağrıda bulundu.
Zahireciler ve Hububatçılar esnafı, 2025 hububat sezonu öncesinde kurak hava koşulları ve dolu yağışlarının ürünlere ciddi zarar verdiğini belirtti. Esnaf, devletin yeni mahsul çıkmadan önce fiyat açıklaması yaparak çiftçiye destek olmasını talep etti.