Batman'da fıstık ağaçları zarar gördü: Çiftçi hasar tespiti bekliyor

Batman'da fıstık üretimi doğal afetlerin hedefi olurken, çiftçiler kayıplarının tespiti ve çözüm için yetkililere çağrıda bulundu.
Batman'da son haftalarda etkili olan aşırı yağış, dolu ve soğuk hava koşulları, kentte hızla gelişen fıstık üretimini olumsuz etkiledi.
Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hifzullah Akdaş, özellikle Kozluk ve Beşiri ilçelerinde fıstık ağaçlarının doludan büyük zarar gördüğünü belirterek, yetkililerden acil hasar tespiti yapılmasını talep etti.
Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hifzullah Akdaş
Akdaş, Batman'da yaklaşık 160 bin dönüm alanda fıstık ekimi yapıldığını, ancak bunun sadece yüzde 35-40'ının verim aşamasında olduğunu söyledi.
Her yıl bu oranın yüzde 10 arttığını belirten Akdaş, fıstığın il ekonomisine katkısının büyük olduğunu ancak çiftçilerin artan girdi maliyetleriyle başa çıkamadığını da vurguladı.
"Hasar tespiti yapılmalı"
Akdaş, "Son bir aydır Batman'da aşırı yağıştan, doludan ve soğuk havadan etkilenen fıstık ağaçlarımız oldu. Son bir hafta içerisinde ise özellikle Kozluk ve Beşiri ilçesindeki fıstık ağaçlarımız doludan zarar gördü. Bununla ilgili Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz çalışma başlatıp hasar tespiti yapmalarını istiyoruz. Çiftçilerimizin talebi bu yöndedir." dedi.
"Birinci sınıf tarım arazilerine fıstık ekilmemeli"
"Zarar gören fıstık ağaçlarıyla ilgili şu anda net bir rakam elimizde mevcut değil." diyen Akdaş, "Bu zarar tespiti yapılacak çalışmayla ortaya çıkacaktır. Fıstıkçılık özellikle Batman'da çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Bir kez daha dile getirmek istiyorum. Özellikle birinci sınıf tarım arazilerimize fıstık ekilmesini istemiyoruz. Bunun için çiftçilerimizi önemle uyarıyoruz. Yarın öbür gün buğday ekemeyecek duruma geleceğiz. Kıraç ve orman bölgelerinde fıstık ekilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.
"Fıstığın ekonomiye katkısı büyük"
Fıstık üretiminin sürdürülebilir şekilde desteklenmesi ve kayıt altına alınması gerektiğini belirten Akdaş, şöyle devam etti:
"Fıstığın hasat dönemine 3-3 buçuk ay gibi bir süre var. Fıstık çok hassas bir üründür. Her türlü doğa şartlarından çabuk etkileniyor. Bu yüzden şu an verim ile ilgili bir şey söylemek mümkün değil. Fıstığın ilimize, ülkemizin ekonomisine katkısı çok büyük. Girdi maliyetleri çok olduğu için çiftçiler kendilerini besleyemiyor. Çiftçilerin desteklenmesini ve fıstığın kayıt altına alınmasını istiyoruz." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Mardin’e gelen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mardin Ovası’ndaki kuraklık ve ürün kaybına dikkat çekerek, “2024 Ekim ayından 2025 Nisan sonuna kadar yedi buçuk aydır çok ciddi manada kuraklık yaşıyoruz.” dedi.
2025 yılında fıstık rekoltesinin geçen yıla oranla yüzde 25 ile 30 arasında olmasını beklediklerini belirten Şanlıurfa Şıracılar ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Ahmet Aslan, kuraklık ve sulama yetersizliği gibi faktörlerin rekolteyi olumsuz etkilediğini ifade etti.
Zahireciler ve Hububatçılar esnafı, 2025 hububat sezonu öncesinde kurak hava koşulları ve dolu yağışlarının ürünlere ciddi zarar verdiğini belirtti. Esnaf, devletin yeni mahsul çıkmadan önce fiyat açıklaması yaparak çiftçiye destek olmasını talep etti.