Mutlu insanlar ülkesi: Burkina Faso

Batı Afrika ülkesi olan Burkina Faso doğası, yer altı kaynakları, kabile yaşamları, timsah gölleri, gibi birçok doğal güzelliğiyle dikkat çekiyor.
Dünyanın en yoksul ülkeleri arasında bulunan Burkina Faso, 13 bölge ve 45 şehirden oluşuyor. Kayıtlara göre 18 milyonluk nüfusun yüzde 70'i Müslüman olan ülkenin yöneticileri Hıristiyan veya Fransa'da eğitim almış kişiler.
Ülke adının anlamı “Mutlu İnsanlar Ülkesi”, 1984’e kadar Yukarı Volta adıyla bilinen Batı Afrika’da bir devlet. Karalarla çevrili (Atlas Okyanusu’ndan 500 km içeride) Burkina Faso, Nijer Irmağı’nın büyük kıvrımının güneyinde Sahra ile Gine Körfezi kıyısının ormanları arasında uzanır. Batı ve kuzeyden Mali, doğudan Nijer, güneyden Benin, Togo, Gana ve Fildişi Kıyısı ile çevrilidir. Doğu-batı genişliği 845 km, kuzey-güney uzunluğu 655 km’dir.
Başkenti Ouagadougou (ya da Vagadugu). Resmi dili Fransızcanın yanında Volta, Bantu alt dilleri yanı sıra, her etnik topluluk kendi dili ya da lehçesiyle konuşur. Nijer-Kongo dil ailesinin bir alt grubu olan Gur (Volta dili) dilleri oldukça yaygındır. Bu gruba bağlı olan More (Mossi dili) ülkenin orta kesimlerinde en çok konuşulan dildir. Batı Sudan dilleri (Diula vb), Hausa ve Fulani de öteki yaygın dillerdir. Doğal dinler (% 20), Müslüman (% 70), Hristiyan (% 10 Katolik, Protestan)'dır.
Büyük bölümü Müslüman olan Fulanilerin yanı sıra, Mossilerle Tuaregler arasında da Müslümanlar yaygındır.
Burkina Faso'da iklim
Kuzeyi güneyine oranla daha kurak olan ülkede, ısı ve yağış mevsimlere göre değişir. Gine Körfezi boyunca mevsimler arasında sıcaklık değişimi daha büyüktür. Güneybatıda genelde nisan-ekim ayları arasında bol yağış görülürken yıllık yağış tutarı 1.168 mm’yi bulur.
Haziran ve Eylül ayları bölge için yağış yani kış mevsimi. Eylülden sonra yaklaşık 8-9 ay bir damla suyun olmadığı kurak bir sezon oluşur.
Burkina Faso'da ekonomi
Batı Afrika ülkesi Burkina Faso, dünyanın en yoksul ülkeleri arasında bulunuyor. Nüfusu 20 milyona yaklaşan ülkenin yüzde 70'i Müslümanlardan oluşuyor. 13 bölge ve 45 kente sahip ülkede, kendilerine geçmişten bugüne karşılıksız yardım eli uzatan Türkiye'ye karşı ayrı bir sevgi duyuluyor. Afrika'nın en büyük altın rezervlerine sahip olmasına rağmen yoklukla mücadele eden Burkina Faso'da, başta Fransa olmak üzere birçok Avrupa ülkesi yeraltı kaynakları için ülkede bulunurken, Türkiye insani yardımlarıyla ön plana çıkıyor. Ülkedeki altın, fosfat, bakır ve magnezyum gibi yeraltı kaynaklarını Fransa ve İngiltere başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ait şirketler gün yüzüne çıkarmak için aralıksız çalışıyor. İnsanların yüzde 90'ının tarımsal çalışmalarla geçimini sağladığı ülke, Afrika'nın en büyük altın üreticilerinden olmasına rağmen, altın rezervlerinden çıkarılan madenlerden ancak yüzde 10'a yakın pay alabiliyor.
Burkina Faso'da eğitim
Eğitimde Fransız okulları ve medreseler var. Fransız okullarında dini eğitim yok. Resmi Kabul edildiği için devlet kademelerinde görev alabiliyorlar. Medreselerde ise dini eğitim veriliyor. Resmi kabul edilmedikleri için mezunları devlet kademelerinde görev alamıyorlar. Halkın %70'i Müslüman olmasına rağmen yöneticiler Hıristiyan veya Fransa'da eğitim almış kişiler.
Burkina Faso'nun genel durumu
2017 Ağustos ayında Vagadugu da yaşanan restoran saldırısında 28 kişinin hayatını kaybetmesi güvenlik hususunda işin ciddiyetini ortaya koyuyor. Ülkenin kuzey bölgesinde varlığını hissettiren bir takım terör örgütleri kaçırma ve fidye olayları ile birlikte zikrediliyor. Güvenlik hususu abartılmamalı ama göz ardı da edilmemeli. Bilhassa bireysel hareketlerden kaçınılmalı.
Merkezden uzaklaştıkça yokluk daha da göze çarpıyor
Ülke genelinde bilhassa Vagadugu da motosiklet çok yaygın. Kadını, erkeği, genci, yaşlısı motor kullanıyor. Motosikletler için şehir içi ve şehirlerarası ayrı yollar bile yapılmış. Yol kenarlarında, cam şişelerde, motosikletler için benzin satışları mevcut. Bu ülkede insanlar çok rahat. Motosikleti çekip üzerinde uyuyan insan görüntüleri çok doğal görüntüler. Esnaf dükkânının önünde ayaklarını koltuğa atmış, rahat bir şekilde yarı yatış şeklinde oturuyor. Yanına vardığınız zaman rahatını hiç bozmuyor. Genel anlamda temizlik ve hijyende sıkıntı var.
Vagadugu’da çok göze çarpmasa da bilhassa taşra da, köylerde, sokaklarda domuz görmek sıradan bir şey. İnsanlara zarar vermeseler de domuz burada Fransızların, Hıristiyanların sembolü gibi ulu orta dolaşıyor. Yol kenarlarında satılan mini yer fıstıkları oldukça lezzetli.
Burkina Faso'da turizm
Turizm açışından pek tanınmayan ancak yılda yüz binlerce insanın ziyaret ettiği Burkina Faso'ya en çok Fransa ve Türkiye'den vatandaşlar geliyor. Fransızlar daha çok yeraltı kaynakları ve ticaret için ülkeyi ziyaret ederken, Türkiye'den gelenler ülkeler arası diyalog ve insani yardımlar için burada bulunuyor.
Ülkeye gelen turistler en çok timsah gölleri ve safari yapılabilen hayvanat bahçelerini ziyaret ediyor. Her yıl milyonlarca insanı ağırlayan timsah gölü ve hayvanat bahçelerinde bakıcıların gözetiminde hayvanlarla fotoğraf çektirilebiliyor.
Vagadugu’ya 35 km uzaklıktaki Ziniare hayvanat bahçesinde bulunan aslan, kaplan, fil, gergedan, geyik, çakal, kaplumbağa vs. hayvanlar yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor.
Vagadugu’ya yaklaşık 1 saat uzaklıktaki Bazoule köyünde doğal ortamında yaşayan timsahları mevcut. Bu köyde timsahlarla insanlar iç içe yaşıyor. Timsahlar çok değerli. Köylüler turistlere timsahlarla küçük bir gösteri yapıyor. Gösteride sopanın ucuna bağlı bir tavuğu timsahlara gösterip timsahların sudan çıkması ve hareket etmesi sağlanıyor. Turistler, timsahları belli bir ücret karşılığında tavukla besleyebiliyor, hayvanat bahçesinde de hayvanların fotoğrafını çekmek için belli bir ücret ödüyor. Buna rağmen ülkede turizmden elde edilen gelir bütçenin çok az miktarını karşılıyor.
Burkina Fasoluların Türkiye karşı bakışı
Burkina Faso'da Türkiye'yi tanımayan neredeyse yok. Bunda en büyük faktör buraya gönderilen yardımlar. Türkiye'yi yardımsever olarak tanıyorlar. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Pakistan, Hindistan'ın son saldırılarına karşılık olarak "Bunyan-ul Mersus" adını verdiği geniş çaplı bir askeri operasyon başlattığını duyurdu. Operasyon kapsamında Hindistan'a ait hava üsleri, füze tesisleri ve altyapı hedef alındı.
Pakistan ile Hindistan arasındaki gerilim devam ederken, Pakistan'dan yapılan açıklamada, "Şimdiye kadar Hindistan'ın İsrail yapımı tam 77 SİHA'yı düşürdük" denildi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Polonya Başbakanı Donald Tusk, herhangi bir saldırı durumunda tarafların birbirine karşılıklı destek vermesini öngören bir savunma maddesi içeren yeni bir iş birliği ve dostluk anlaşması imzaladı.
Siyonist rejimin uyguladığı abluka nedeniyle Gazze'de 65 binden fazla çocuğun açlık kaynaklı ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.