Dr. Özdemir açıkladı: Güneş çarpması mı, sıcak çarpması mı daha tehlikelidir?

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Özdemir, yaz aylarında sıkça görülen güneş ve sıcak çarpmasına karşı uyardı. "Güneş çarpması genellikle hafif seyrederken, sıcak çarpması bilinç kaybı ve hatta ölümle sonuçlanabilir" diyen Özdemir, sadece güneşe maruz kalmanın değil, kapalı ve nemli ortamlarda bulunmanın da büyük risk taşıdığına dikkat çekti.
Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte güneş ve sıcak çarpması vakalarında da ciddi bir artış yaşanıyor. Her iki durum da birbirine benzer belirtiler görülse de, tıbbi olarak etkileri ve ciddiyet düzeyleri büyük farklılıklar taşıyor.
Uzmanlara göre, güneş çarpması genellikle güneş ışınlarına doğrudan maruz kalma sonrası ortaya çıkan daha hafif bir tablo iken, sıcak çarpması çok daha tehlikeli ve acil müdahale gerektiren bir sağlık sorunu.
Vücut ısısının 40 derecenin üzerine çıktığı sıcak çarpmasında, bilinç kaybı ve çoklu organ yetmezliğine kadar ilerleyebilecek ciddi komplikasyonlar gelişebiliyor.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Özdemir, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarında sıkça karşılaşılan güneş ve sıcak çarpması vakalarına dikkat çekerek, iki durumun birbirine karıştırılmaması gerektiğini vurguladı.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Özdemir
"Güneş çarpması vücut ısısının artmasıyla oluşur, sıcak çarpması ise daha ciddi bir durumdur"
Sıcak çarpması ve güneş çarpmasının birbirine benzer terimler olsa da farklı özellikler taşıdığını vurgulayan Özdemir, " Güneş çarpması, güneş ışınlarına maruz kalma sonrası kişilerde vücut ısısının artmasıyla oluşur. Vücut ısısı genellikle 38 derecenin altında olan artışlardır. Kişilerde baş ağrısı, yüz ve boyunda kızarıklık, hafif bulantı hissi meydana getirebilir. Sıcak çarpması ise daha ciddi ve acil bir durumdur. Sıcak çarpmasında kişinin vücut ısısı 40 derecenin üzerine çıkmaktadır. ABD'de yapılan bir çalışmada, her yıl sıcak çarpması nedeniyle yaklaşık 50 kişinin hayatını kaybettiği gözlemlenmiştir" diye belirtti.
"Sıcak çarpması sadece güneşte değil, kapalı ve nemli ortamlarda da gelişebilir"
Özdemir, "Sıcak çarpması, doğrudan uzun süre güneş ışınına maruz kalınmasıyla oluşabildiği gibi; kapalı ortamlarda yoğun egzersizle, nemli ortamlarda terlemenin azalmasıyla da meydana gelebilir. Sıcak çarpmasında genellikle bilinç bulanıklığı, koma gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bunun yanında kas krampları, ağrılar, bulantı, kusma ve baş ağrısı gibi semptomlar da vardır. Acil müdahale gerektirmektedir. Hayati bir durum söz konusudur. Hasta, serin ve havadar bir ortama alınmalıdır. Soğuk uygulama yapılması gerekir. Özellikle alın, boyun ve göğüs bölgesine soğuk uygulama yapılmalıdır. Islak battaniyeyle vücudu sarılabilir" dedi.
"65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlar sıcak çarpmasına karşı dikkatli olmalı"
Sıcak ve güneş çarpmasıyla ilgili risk gruplarına yönelik uyarılarda bulunan Dr. Abdullah Özdemir, sözlerini şöyle tamamladı:
"Vücut, genellikle 42 derecenin üstündeki sıcaklıklara 45 dakika dayanabilir. Bunun üstündeki sıcaklıklarda ise maksimum 8 saat kadar dayanıklı olsa da, bu kişiden kişiye değişmektedir. Risk grubu olarak, 65 yaşın üzerindeki kişiler, 5 yaş altındaki çocuklar, kronik hastalığı olanlar (tansiyon, şeker, obezite, böbrek yetmezliği ve kanser hastaları), mutlaka sıcak ortamlarda dikkatli olmalıdır". (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Sağlıklı ilişkilerin tartışmasız değil, yapıcı iletişimle sürdürüldüğünü belirten Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı Şeyma Önür, sosyal medyadaki yapay mutlulukların ise ilişkilere zarar verdiğini vurguladı.
Şanlıurfa İl Müftü Yardımcısı İbrahim Halil Aslan, küreselleşmeyle birlikte gelişen iletişim ağları ve sosyal medya kullanımının gençler üzerinde oluşturduğu olumsuz etkilere dikkat çekerek, ahlaki yozlaşmanın en büyük tehditlerden biri hâline geldiğini belirtti.
Dolu, zararlılar ve mevsimsel dengesizliklerle boğuşan çiftçiler, yıl boyunca verdikleri emeğin karşılığını almayı umut ediyor. Tüm gözler bu sezonun fıstık veriminde.
Psikoteknik değerlendirme sürecine dair önemli açıklamalarda bulunan Psikologlar ve Psikoteknikler Derneği Başkanı Uzman Psikolog Suat Tulukçu, bu sürecin yalnızca bir yasal zorunluluk değil, aynı zamanda trafik güvenliği için hayati bir araç olduğunu vurguladı.