Batı'dan, İran'a nükleer anlaşma için "ya kabul et ya yaptırım" dayatması

ABD ve Avrupa ülkeleri, İran ile nükleer anlaşma müzakerelerinde ilerleme sağlanmaması halinde ağustos ayı sonunu "nihai tarih" olarak belirledi.
Amerika merkezli dijital medya kuruluşu Axios'un aktardığına göre, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık dışişleri bakanları arasında yapılan görüşmede bu karar alındı.
Bu sürenin sonunda anlaşma sağlanamazsa, Avrupa ülkeleri "snapback" mekanizmasını devreye sokmayı planlıyor. Bu mekanizma, 2015 tarihli nükleer anlaşma kapsamında kaldırılan tüm Birleşmiş Milletler yaptırımlarının otomatik olarak yeniden yürürlüğe girmesini sağlayan bir prosedür. Snapback, anlaşmanın ihlal edildiği iddiasıyla herhangi bir tarafın BM Güvenlik Konseyi'ne başvurmasıyla tetiklenebiliyor ve veto edilemeyen bir süreçle yaptırımlar geri geliyor.
İran'dan tepki ve diplomasi vurgusu
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, snapback tehdidinin siyasi bir baskı aracı olduğunu belirterek, Avrupa'nın bu mekanizmayı devreye sokmasının hukuki ve ahlaki bir dayanağı olmadığını ifade etti.
Bekayi, İran'ın hâlâ anlaşmanın tarafı olduğunu ve yükümlülüklerini azaltma kararının, diğer tarafların taahhütlerini yerine getirmemesi nedeniyle alındığını vurguladı.
İran tarafı, diplomatik çözüm çağrısını yineleyerek, adil ve dengeli bir anlaşma için müzakerelere açık olduğunu belirtiyor.
Tahran yönetimi, nükleer faaliyetlerin barışçıl amaçlarla yürütülmesi konusunda kararlılığını koruyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Rusya’da kaybolan bir helikopterin enkazı bulundu. Helikopterin içindeki 3 mürettebat ve 2 mühendis hayatını kaybetti.
İzlanda’nın Reykjanes yarımadasında bulunan yanardağda patlama meydana geldi.
Gazze Şeridi'nde, 7 Ekim 2023'ten bu yana yapılan işgal saldırılarında şehit olanların sayısı 94 kişi artarak 58 bin 573'e yükseldi.
Pakistan'da muson yağmurları ve ani seller ,116 kişinin ölümüne, 253 kişinin yaralanmasına neden oldu.