Kavurucu sıcakta peynir nasıl muhafaza edilir?

Diyarbakır Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı Süt ve Süt Ürünleri Çarşısı’nda esnaflık yapan peynir üreticileri, kavurucu yaz sıcaklarında peynirin saklama koşulları hakkında tavsiyelerde bulundu.
Diyarbakır Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı Süt ve Süt Ürünleri Çarşısı'nda esnaflık yapan peynir üreticileri, kavurucu yaz sıcaklarında peynirin saklama koşulları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Peynirin saklama koşulları noktasında bilgilendirmede bulunan Abdullah Ademoğlu, peynirleri buzdolabının alt raflarında ve kapalı bir şekilde muhafaza etmek gerektiğine ve derin dondurucudan sakınmak gerektiğine dikkat çekti.
Peynirin satın alındıktan sonra en kısa zamanda buzdolabına yerleştirilmesi gerektiğinin altını çizen Ademoğlu, "Buzdolabı sıcaklığı 4 ile 6 derece arasında olmalıdır. Buzdolabına geri konulacak ürün temiz bir kapta muhafaza edilmelidir. Buzdolabı kapları kesinlikle hava geçirgenliği olmayan kaplardan seçilmeli. Aksi takdirde koku çeker ve bozulabilir. Farklı ürünler aynı kap içinde saklanmamalıdır." dedi.
"Halk, yöresel ürün yemeyi seviyor"
Peynirin sıcak havada ekşime yaparak bozulmaya neden olduğunu söyleyen Gültekin, peynirde gözeneklerin fazlalığının, asitli süt kullanıldığına delil olduğunu belirtti.
Peynire bozulmaması ve zarar görmemesi için uygun ortamlar oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Şahin Gültekin, "Peynir tüketmek isteyenler, yerel ve taze peynirler tercih etmeli. Peyniri eskiden bodrumlarda saklarlardı. Her evin bodrumları vardı. Ancak şimdi buzdolapları vardır. Halk, yöresel ürün yemeyi seviyor." ifadelerini kullandı.
"Peynir sezonu bitiyor"
Beyaz peynirin ambalajı açıldıktan sonra kendi suyu içinde saklanması gerektiğine vurgu yapan Menduh Kulluk ise böylece uzun zaman besin değerleri ve lezzetinin kaybolmayacağını belirtti.
20 seneden beri esnaflık yaptığını söyleyen Kulluk, "3 aydan beri peynir sezonu geliyor. Peynirleri tuzlayıp dolaba atıyoruz. Mayıs-Haziran aylarından kışlık için peynirleri dolduruyoruz. Ekim-Kasım aylarında çıkarıp insanların sofrasına gönderiyoruz. Bize peynirler Mardin Derik ve Karacadağ tarafından geliyor. Orada kalmazsa Yüksekova, orada da kalmazsa Maraş'tan getiriyoruz. Halk daha çok köy peyniri tercih ediyorlar." şeklinde konuştu. (M. Sıddık Bilge/Yunus Sırat –İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Diyetisyen Zehra Göktaş Asrak, yaz aylarında artan sıvı ve mineral kaybının yalnızca su içerek giderilemeyeceğini belirterek, beslenme düzeninin fermente süt ürünleriyle desteklenmesi gerektiğini vurguladı; ayrıca, yaz mevsimini sağlıklı geçirmek için öğün atlamadan, hafif, düşük tuzlu ve lif oranı yüksek gıdalarla beslenmenin önemine dikkat çekti.
Diş Hekimi Murat İnce, toplumda yaygın olarak yapılan bazı hataların diş sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkiler oluşturduğunu belirtti.
Tıbbi olarak pek çok enfeksiyona karşı etkisi olan sünnetin, yenidoğan döneminde yapılması birçok avantaj sağıyor.
Sosyal medyanın sosyal fobiyi desteklediğini de anlatan Prof. Dr. Tarhan, “Ellerinden düşmeyen tabletler, onların sosyal becerilerinin gelişmesini engelleyerek kaçıngan bir kişilik yapısına yol açıyor. Belki sosyal fobik gibi görünmüyorlar ama tembelleşiyorlar, yetenekleri köreliyor." dedi.