Halktan baharın müjdecisi kengere rağbet

Pazar tezgâhlarındaki yerini alan baharın müjdecisi kengere Diyarbakır halkı rağbet gösteriyor.
Halk arasında baharın müjdecisi olarak bilinen ve daha çok dağlık bölgelerde yetişen kenger (kereng), pazar tezgâhlarındaki yerini aldı.
Genellikle taze dallarının kabukları soyularak tüketilen kenger, Diyarbakır'daki semt pazarlarında kilosu 5 TL'den satılıyor.
Bağlar ilçesinde açtığı tezgâhta kenger satışı yapan Necdet Arıcan, halkın, sağlık açısından birçok faydası bulunan kengere rağbet gösterdiğini söyledi.
Diyarbakır'da daha çok Karacadağ bölgesinde yetişen kengerin, doğal olarak yetişmesinin tadını güzelleştirdiğini dile getiren Arıcan, "Kenger doğaldır, organiktir. İlaçsız bir şekilde dağda yetişmiştir. Gübre değmeden gelişimi tamamlanmıştır. 10 gün önce çıkmaya başladı. Zaten her yıl bu vakitlerde yetişiyor. Baharın başlangıcıyla birlikte kengerleri görebiliyoruz." dedi.
Kengerin insan sağlığına birçok faydası olduğunu anlatan Arıcan, "Faydası sayılamayacak kadar çoktur. Dişlere, mideye ve iç organlara faydalıdır. Temizliği yapıldıktan sonra yemeklerde kullanılıyor. Yumurta ile tavada kızartan, haşlama yapan ve pilavın içine koyan var. Kilosunu 5 TL'ye sattığımız kengere halk ilgi gösteriyor. Zaten memleketimizde şu an en doğal bitki budur." diye konuştu. (Hamza Adiyaman/Yunus Sırat-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Diyetisyen Zehra Göktaş Asrak, yaz aylarında artan sıvı ve mineral kaybının yalnızca su içerek giderilemeyeceğini belirterek, beslenme düzeninin fermente süt ürünleriyle desteklenmesi gerektiğini vurguladı; ayrıca, yaz mevsimini sağlıklı geçirmek için öğün atlamadan, hafif, düşük tuzlu ve lif oranı yüksek gıdalarla beslenmenin önemine dikkat çekti.
Diş Hekimi Murat İnce, toplumda yaygın olarak yapılan bazı hataların diş sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkiler oluşturduğunu belirtti.
Tıbbi olarak pek çok enfeksiyona karşı etkisi olan sünnetin, yenidoğan döneminde yapılması birçok avantaj sağıyor.
Sosyal medyanın sosyal fobiyi desteklediğini de anlatan Prof. Dr. Tarhan, “Ellerinden düşmeyen tabletler, onların sosyal becerilerinin gelişmesini engelleyerek kaçıngan bir kişilik yapısına yol açıyor. Belki sosyal fobik gibi görünmüyorlar ama tembelleşiyorlar, yetenekleri köreliyor." dedi.