Çocuk Alerji Uzmanı Dr. Hafızoğlu: Çocuğunuzun alerjisini hafife almayın

Çocuk Alerji Uzmanı Dr. Demet Hafızoğlu "Çocuk yattığında öksürük ataklarıyla kalkmasına neden olabilir. Sürekli burun tıkanıklığı çocuğun uyku kalitesini, genel sağlığını ve hayat kalitesini bozacak şekilde sorunlara neden olabilir." dedi.
Bahar mevsimiyle birlikte çocuklarda görülen alerjik rahatsızlıkların tedavi edilmediğinde çeşitli enfeksiyonlara sebep olabileceğini vurgulayan Bursa Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde görevli Çocuk Alerji Uzmanı Dr. Demet Hafızoğlu, doğru tanı ve tedavi için alerji testlerinin yapılması gerektiğini belirtti.
Mevsimsel alerjinin toplumda sıklıkla görüldüğünü ifade eden Uzm. Dr. Hafızoğlu, ilkbahar mevsimiyle birlikte başlayıp sonbahara kadar bireyleri etkilediğini söyledi. Alerjik bulguların gözde kaşınma, batma, yanma, sulanma şeklinde olabileceğini dile getiren Hafızoğlu "Göz dışında burunda tıkanıklık, sık hapşırma atakları, kaşıntı, burunda çekme ya da burun akıntısı şeklinde kendini belli edebilir. Geniz akıntısı öksürüğe neden olabilir. Çocuk yattığında öksürük ataklarıyla kalkmasına neden olabilir. Sürekli burun tıkanıklığı çocuğun uyku kalitesini, genel sağlığını ve hayat kalitesini bozacak şekilde sorunlara neden olabilir" şeklinde konuştu.
"Doğru tedavi önemli"
Alerjinin tedavi edilmediğinde sık enfeksiyon tablolarına neden olduğunun altını çizen Hafızoğlu "Sıklıkla, üst solunum yolu enfeksiyonu, sinüzit, kulak veya boğaz iltihabı gibi durumları da tetikleyebilir. Alerjik nezlesi olan hastaların çoğunda eşlik eden alt solunum yollarını ilgilendiren tekrarlayan bronşitler ya da astım atakları da olabilir. Bu gibi durumlar açısından da alerjinin düzgün bir şekilde tedavi alt solunum yollarını da rahatlatacaktır. Bu nedenle çocukların ebeveynleri olarak gereken durumlarda alerji bölümüne başvurarak tetkik edilmesini öneririz" diye belirtti.
"Evinizi öğleden sonra havalandırın"
Polen alerjisi olan bireylerin dikkat etmesi gereken hususları sıralayan Hafızoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü "Özellikle bahar mevsiminde rüzgârlı havalarda parkta oynadıktan sonra eve gelince ellerimizi ve yüzümüzü yıkamalıyız. Mümkünse duş alabiliriz. Üzerine sinen polenlerin rahatsız etmemesi adına kıyafetlerimizi değiştirmeliyiz. Bunu mutlaka öneriyoruz. Polen yoğunlukla sabah vakitlerinde havada en yüksek oluyor. Bu nedenle sabah değil de öğleden sonra evimizin pencerelerini açıp havalandırmayı öneriyoruz. Polen zamanında nazal yıkama dediğimiz burunda özel aparatlarla sinüs yıkaması yapılması da alerjik nezleli çocuklarda o alerjenleri mekanik yıkama yaparak rahatlatma sağlanacaktır." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı başlatılan “Kilo Kontrolü Uygulaması” Van’da da vatandaşlarla buluştu.
Menenjit vakalarındaki artışı dikkat çeken uzmanlar, menenjitten korunmak için, özellikle kalabalık alanlarda hijyen önlemlerine dikkat edilmesini, risk grubundakilerin aşılarını yaptırmasını ve hastalık belirtileri görüldüğünde en kısa sürede sağlık kuruluşlarına başvurulmasını öneriyor.
Türkiye’nin farklı bölgelerinden üniversite hastanelerinin yöneticileri, Çukurova Üniversitesi ev sahipliğinde bir araya gelerek hastanelerin güncel sorunlarını ve çözüm önerilerini değerlendirdi.
Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde uygulanan yeni Sol Dal Demeti Alanı Pacing (LBAP) yöntemi, kalbin doğal ritmine yakın çalışarak kalp pili tedavisinde yaşam kalitesini artırıyor.