Van’da meydanlarda 'kilo kontrolü' uygulaması başladı

Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı başlatılan “Kilo Kontrolü Uygulaması” Van’da da vatandaşlarla buluştu.
Van İl Sağlık Müdürlüğü’nün öncülüğünde Cumhuriyet Caddesi yakınlarındaki Sanat Sokağı’nda kurulan stantlarda boy, kilo ve vücut kitle indeksi (VKİ) ölçümleri ücretsiz olarak yapıldı.
Programa Van Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Muhammed Taha Bostancı ile İpekyolu İlçe Sağlık Müdürü Dr. Zubeyde Kul da katıldı.
Ölçümler sonrası vatandaşlar, Sağlıklı Hayat Merkezi ve Aile Sağlığı Merkezleri’ne yönlendirilerek kişiye özel danışmanlık ve diyetisyen desteği almaya başladı.
Vatandaş memnun: Sağlık bilinci artırılmalı
Stantta ücretsiz ölçüm yaptıran Mehmet Yakut, uygulamayı çok faydalı bulduğunu belirterek, “Sağlık çok önemli her şeyden önce. Sağlık her şeyin başında gelir. İnsanlarımız bu konuda bilinçlendirilirse çok güzel olur. Gayet güzel bir uygulama. Geçen sene iyiydim, bu sene 5 kilo fazlam olmuş herhalde. Fazla dikkat etmiyoruz, biraz etçiyiz, ekmek tüketiyoruz. Sağlığımıza dikkat etmiyoruz. İnsanları en azından uyarıyorlar, bilgilendiriyorlar. Bu konuda dikkat etmeleri çok önemli. Sağlıklarına dikkat etsinler. Zaten bu zamanda doğal hiçbir şey kalmadı. Yürüyüş çok önemli, ben çok yürürüm. 130 kilodan 85’e düşmüştüm. Geçen seneden bu yana biraz vazgeçtik herhalde, fazla yemeye başlayınca 10 kilo fazlam oldu tekrar. Onu bana halletmemi söylediler. Allah beterinden korusun. Bakıyorum genç yaşta çocuklar bayağı obur olmuşlar. Dikkat etmiyorlar, hareket etmiyorlar, spor yapmıyorlar.” diye konuştu.
“İdeal kilonu öğren, sağlıklı yaşa”
Etkinliğe ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Bostancı, uygulamanın obeziteyle mücadele açısından önemli bir adım olduğunu belirterek, “10 Mayıs Cumartesi günü itibariyle iki ay sürecek stantlarımızı kurduk. ‘İdeal kilonu öğren, sağlıklı yaşa’ düşüncesiyle kurduğumuz stantlarda kilo ve boy ölçümleri yapıyoruz. Vatandaşlara, ölçüm sonuçlarına göre kartlar veriyoruz. Eğer beden kitle indeksleri (BKİ) 25’in üzerinde ise fazla kilolu olarak değerlendiriliyorlar ve bu kişiler sağlık hayat merkezlerimize, İpekyolu İlçe Sağlık Müdürlüğümüze ya da diğer ilçe sağlık müdürlüklerimizdeki diyetisyenlerimize yönlendiriliyor” dedi.
Van’ın risk haritası oluşturulacak
Etkinliğin Van’da oldukça geniş çaplı yürütüleceğini belirten Dr. Bostancı, iki ay içerisinde yaklaşık 150 bin kişiye ulaşarak il genelindeki risk haritasını çıkarmayı hedeflediklerini söyleyerek, “Ülkemizde de, tüm dünyada olduğu gibi maalesef obezite hızla artıyor. Bizim de bununla mücadele etmemiz gerekiyor. Bu doğrultuda farkındalık oluşturmak istedik. Bu kapsamda vatandaşların kilo ölçümlerini yapıyoruz. Beden kitle indeksi 25’in üzerinde ise ‘fazla kilolu’, 30’un üzerinde ise ‘obez’ olarak tanımlanıyor. Bu vatandaşların diyetisyenle görüşerek sağlıklı yaşam için gerekli önerileri ve beslenme programlarını almalarını sağlıyoruz. Aynı zamanda, hareketsiz yaşam tarzına dikkat çekiyoruz. Birçok vatandaşın, bir egzersiz programı oluşturarak fiziksel aktivite planları yapmasını ve sağlıklarına yatırım yapmalarını istiyoruz. Proje 2 ay sürecek. Bu süre içinde tüm Türkiye genelinde 10 milyon insanın ölçümünün yapılması hedefleniyor. Biz de ilimizde yaklaşık 150 bin civarında ölçüm yaparak il risk haritasını oluşturacağız. Sonrasında, vatandaşlarımızın daha sağlıklı yaşamaları için bireysel sağlıklı beslenme programları oluşturup kendilerine vereceğiz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Menenjit vakalarındaki artışı dikkat çeken uzmanlar, menenjitten korunmak için, özellikle kalabalık alanlarda hijyen önlemlerine dikkat edilmesini, risk grubundakilerin aşılarını yaptırmasını ve hastalık belirtileri görüldüğünde en kısa sürede sağlık kuruluşlarına başvurulmasını öneriyor.
Türkiye’nin farklı bölgelerinden üniversite hastanelerinin yöneticileri, Çukurova Üniversitesi ev sahipliğinde bir araya gelerek hastanelerin güncel sorunlarını ve çözüm önerilerini değerlendirdi.
Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde uygulanan yeni Sol Dal Demeti Alanı Pacing (LBAP) yöntemi, kalbin doğal ritmine yakın çalışarak kalp pili tedavisinde yaşam kalitesini artırıyor.