Antep fıstığı hasadı bereketli başladı

Gaziantep’in önemli geçim kaynakları arasında yer alan Antep fıstığının hasadı bereketli başladı.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli tarımsal ihraç ürünü olan Antep fıstığında hasat dönemi başladı. Gaziantep'te fıstık hasadına başlayan çiftçiler, aşırı sıcaklar sebebiyle hasat dönemine bu yıl erken geçtiklerini söylediler.
Türkiye'de fıstık üretiminde önemli bir yere sahip olan Gaziantep'te fıstık üreticilerini telaş sardı. Bunaltıcı hava sıcaklıkları nedeniyle sabah erken saatlerde fıstık bahçelerinin yolunu tutan üreticiler, ağaçlardaki salkımları kopararak Antep fıstıklarını topluyorlar.
Baklava başta olmak üzere çikolata ve benzeri birçok üründe kullanılan Antep fıstığında kırmızı ben hasadına erken başladıklarını belirten Hayri Böke adlı çiftçi, bu yıl rekolteden memnun olduklarını ancak fiyatlardan memnun olmadıklarını söyledi.
Antep fıstığından yüksek rekolte beklediklerini dile getiren Böke, "Fıstık hasadı normalde her sene Ağustos ayının 20'sinde başlar. Kırmızı ben dediğimiz fıstık hasadı şimdi başladı. Bu sene kuraklık olduğu için fıstık biraz zayıf kaldı. Ağaç, mahsulü erken kızarttı. O yüzden bu sene her seneye göre 20 gün erken başladı. Kabuğu ince olduğu için ağaç verimi az ama tüketici için randımanı çok yüksek olan bir fıstık." dedi.
Bahçelerini kendi imkânlarıyla sulayan üreticilerin fıstıklarındaki verimin arttığını ifade eden Böke, sözlerini şöyle tamamladı:
"Gaziantep genelinde hasat başladı. Çiftçilerin yüzde 80'i fıstığı toplamaya başladı. Sulu olan bölgelerde de 20 gün sonra hasat başlar. Her sene boş fıstık oranı yüzde 10 ile 15 arasındayken bu sene kuraklık olduğu için yüzde 30 ile 35 arasında oynuyor. Fıstığın yüzde 35'inin boş çıkmasının mal sahibine zararı olurken fıstığın randımanlı olmasının tüketiciye faydası var. Yoğun bir şekilde çalışıyoruz. 20 kişi ile günde ortalama 2 ton fıstık kırıyoruz. Hasat dönemi Eylül ayının ortalarına kadar devam ediyor."
Antep fıstığı hasadının başlamasıyla bahçelerde çalışarak geçimlerini temin etmeye çalışan işçiler ise işlerinin biraz yorucu olduğunu söylediler. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Diyetisyen Zehra Göktaş Asrak, yaz aylarında artan sıvı ve mineral kaybının yalnızca su içerek giderilemeyeceğini belirterek, beslenme düzeninin fermente süt ürünleriyle desteklenmesi gerektiğini vurguladı; ayrıca, yaz mevsimini sağlıklı geçirmek için öğün atlamadan, hafif, düşük tuzlu ve lif oranı yüksek gıdalarla beslenmenin önemine dikkat çekti.
Diş Hekimi Murat İnce, toplumda yaygın olarak yapılan bazı hataların diş sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkiler oluşturduğunu belirtti.
Tıbbi olarak pek çok enfeksiyona karşı etkisi olan sünnetin, yenidoğan döneminde yapılması birçok avantaj sağıyor.
Sosyal medyanın sosyal fobiyi desteklediğini de anlatan Prof. Dr. Tarhan, “Ellerinden düşmeyen tabletler, onların sosyal becerilerinin gelişmesini engelleyerek kaçıngan bir kişilik yapısına yol açıyor. Belki sosyal fobik gibi görünmüyorlar ama tembelleşiyorlar, yetenekleri köreliyor." dedi.