Ramazan orucunun niyeti nasıl olmalıdır, sahur niyetin yerine geçer mi?

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Ramazan orucunun niyeti nasıl olmalıdır, sahur niyetin yerine geçer mi?" sorusuna yanıt verdi.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi.
"Orucun geçerli olmasının şartlarından biri de niyettir. Peygamber Efendimiz (Aleyhissalatu Vesselam) şöyle buyurmuştur: Ameller ancak niyetlere göredir (Buhârî, Bed’ül-Vahy 1, No: 1).
Oruç için sahura kalkmak niyet sayılmakla birlikte ayrıca "Niyet ettim farz olan ramazan orucunu tutmaya" şeklinde niyet getirmek daha faziletlidir.
Niyetin Vakti
Malikî, Şafiî ve Hanbelî mezhebine göre akşam ezanı ile imsak vakti arasındaki herhangi bir zamanda oruca niyet getirilebilir. Hanefî mezhebine göre efdal olan imsak vaktinden önce niyetin getirilmesidir. Ancak oruç adak veya kaza olmadığı sürece fecir vaktinden sonra öğlene kadarki süre içerisinde de niyet getirilebilir.
Her gün niyet getirilmeli mi?
Cumhura göre Ramazanın her günü için ayrı ayrı niyet getirmek gerekir. Çünkü her gün başlı başına bir ibadettir. Malikî mezhebi, Ramazanın başında bir defa niyet getirilirse bunun tüm günler için yeterli olacağı görüşündedir. Malikilere göre aynı hüküm art arda tutulan kefaret, kaza ve sünnet oruçlar için de geçerlidir (İbn Kudâme, el-Muğnî II, 412)." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gaziantep İl Müftüsü Hüseyin Hazırlar, 30 Haziran’da başlayan yaz Kur’an kurslarının tüm coşkusuyla devam ettiğini belirterek, çocukların iyi yetişmesinde ve Kur’an ile Peygamber sevgisi kazanmasında bu kursların büyük önem taşıdığını vurguladı.
Gaziantep Şahinbey Müftülüğü Gençlik Koordinatörlüğü tarafından Yatılı Yaz Kuran Kursu Kampı coşkulu bir şekilde devam ediyor.
Batman'da camiler, yaz Kur’an kursları çocuk sesleriyle şenlendi. 357 noktada başlatılan eğitimlerde, Kur'an-ı Kerim, Hazret-i Muhammed’in hayatı, temel dini bilgiler ve güzel ahlak öğretiliyor.
Her yıl Muharrem ayının onuncu gününde idrak edilen Aşura gününde tutulan oruç, semavi dinlerde de var olan ve günahların bağışlanması için fırsat bilinen ibadetlerden biridir.