Bakan Göktaş: Dijital medya mecralarıyla cinsiyetsizleştirme akımları topluma dayatılıyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, annelik ve babalığın itibarsızlaştırıldığına dikkat çekerek, dijital medya mecralarıyla küresel ölçekte cinsiyetsizleştirme gibi marjinal ideolojilerin ve zararlı akımların topluma dayatıldığını ifade etti.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Memur-Sen Genel Merkezi’nde düzenlenen “Aile ve Medya: Dijital Çağda Küresel Perspektifler Uluslararası Aile Sempozyumu”nda konuştu.
Göktaş, medyanın toplum belleğini okullardan daha hızlı bir şekilde oluşturduğunu ve dönüştürdüğünü söyledi.
Medyanın çok güçlü bir araç olduğunu vurgulayan Göktaş, “Ekranlar bir ayna gibidir. Orada ne gösterilirse toplumda karşılık bulur” dedi. Ekranlarda aileye saygı varsa çocukların da bu dili öğrendiğini ifade eden Göktaş, “Eğer dizilerde sevgi varsa gençler o sevgiyi arar. Ama şiddet ve yalnızlık varsa bu da bulaşıcı olur. Bu nedenle aile hayatımızda yeni sınamalarla karşı karşıyayız” diye konuştu.
İnternet, sosyal medya ve dijital oyunlar nedeniyle aile içi iletişimin zayıfladığını belirten Göktaş, annelik ve babalığın itibarsızlaştırıldığını söyledi. Dijital medya mecralarıyla küresel ölçekte cinsiyetsizleştirme gibi marjinal ideolojilerin ve zararlı akımların topluma dayatıldığını ifade eden Göktaş, “Aile kurmayı gereksiz gören bu tür söylemler, toplumsal bağlarımızı zedeliyor” dedi.
Televizyon ve internet yoluyla yayılan şiddet içeriklerinin ve mahremiyet ihlallerinin ailelerde endişeye neden olduğunu dile getiren Göktaş, uzmanların kontrolsüz dijital bağımlılığın çocuklarda yalnızlık, depresyon ve davranış sorunlarını artırdığına dikkat çekti. Göktaş, “Medya sadece bir sektör değildir. Reyting kaygısıyla yapılan haberleri, programları, dizileri, izlenme ve tıklama uğruna hazırlanan içerikleri görmezden gelemeyiz” açıklamasını yaptı.
"Aileyi korumak için kurumsal yapımızı güçlendirdik"
Medyanın bir kültür taşıyıcısı olduğunu belirten Göktaş, bu taşıyıcının ailenin korunması yönünde bir araca dönüşmesini istediklerini ifade etti. “Çarpıtılmış hayatlar yerine aileyi ayakta tutan hikayeleri görmek istiyoruz” diyen Göktaş, teknolojinin sunduğu imkânların doğru kullanıldığında ailelere güç katabileceğini vurguladı.
Bakanlık olarak medyanın aileyi güçlendiren, değerleri koruyan ve toplumsal bütünlüğü destekleyen bir dille şekillenmesi için çalışmalar yürüttüklerini aktaran Göktaş, “Eğitim, farkındalık çalışmaları ve medya okuryazarlığı gibi işbirlikleriyle aile odaklı, sorumlu ve bilinçli bir medya için gayret gösteriyoruz. Geçtiğimiz yıl 15 Mayıs Uluslararası Aile Günü’nde açıkladığımız Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı en güçlü yol haritamızdır” dedi.
Aileyi ve genç nüfus yapısını korumak için kurumsal yapıyı güçlendirdiklerini belirten Göktaş, yapımcılar, medya ve dijital platform temsilcileriyle sık sık bir araya geldiklerini ve içeriklerin toplum üzerindeki etkilerini ele aldıklarını söyledi. RTÜK ile işbirliği içinde yürüttükleri çalışmalarla aile dostu yayıncılığı teşvik ettiklerini açıkladı.
“İlk öğretmenim ailem uygulamasıyla ailelere destek veriyoruz”
Medya profesyonellerine yönelik eğitimlerle aile odaklı içerik üretimini desteklediklerini söyleyen Göktaş, çocuklar ve ebeveynler için eğitim programları ve uygulamalar hazırladıklarını ifade etti. “İlk Öğretmenim Ailem Mobil Uygulaması”nın bu çalışmalardan biri olduğunu belirten Göktaş, uygulamayla anne ve babalara, çocuklarını ilk kez kucaklarına aldıkları andan itibaren destek verdiklerini aktardı.
Aile Eğitim Programı ile aile içi iletişimi güçlendirdiklerini dile getiren Göktaş, sağlıklı ve bilinçli bir aile yapısını desteklediklerini vurgulayarak, “Aile, geçmişten geleceğe uzanan köprümüzdür ve bu köprüyü güçlendirmek hepimizin sorumluluğudur. Ailelerimizin geleceğini inşa etmeye ve onları her türlü riskten koruyarak güçlü temeller üzerinde yarınlara taşımaya kararlıyız” ifadelerini kullandı.
“2025 Aile Yılı”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ailemiz istikbalimiz” sözünü somut bir yol haritasına dönüştürmek gerektiğini ifade eden Göktaş, 2025 yılını “Aile Yılı” olarak ilan ettiklerini hatırlattı. Bu kapsamda ailelere ekonomik fayda oluşturmanın yanı sıra farkındalık artırıcı faaliyetleri hayata geçirdiklerini belirtti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Dünya Müslüman Âlimler Birliğinin fetvasına göre Gazze'de kurban parasını Gazze gibi savaş ve ihtiyaç içindeki yerlere gönderip orada bir temsilciye kurban kestirmek mümkünse bu yapılmalı. Böylece o kişi kurban sevabını almış olur.
Ailenin toplumların temel yapı taşı olduğunu belirten Nisanur Dergisi Yazarı Arzu Demir, güçlü ve sağlıklı toplumların ancak değerlerine bağlı aile yapılarıyla mümkün olabileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye çalışma ziyaretinde bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir araya geldi.