Kimler kurban kesmeli? Kurbanlıkta aranan özellikler neler olmalı?

İTTİHADUL ULEMA Üyesi Molla Nazım Şimşek, kimler kurban kesmeli, kesilecek kurbanlıkta ne tür özellikler olmalı, kurban etinin paylaştırılması gibi birçok detay hakkında bilgi verdi.
Kurbanın bir teslimiyet nişanesi olduğunu söyleyen yanıtlayan Alimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADUL ULEMA) Üyesi Molla Nazım Şimşek, İslam'ın kurban ibadetine verdiği önemi ayet ve hadisler ışığında aktardı.
Molla Şimşek, kimler kurban kesmeli? sorusu başta olmak üzere kesilecek kurbanlıkta yaş şartı var mıdır? Ağırlık veya dolgunluk durumu nasıl olmalı? Kurban ne zaman kesilmeli ve nasıl dağıtılmalı gibi birçok soruyu yanıtladı.
Kurban kesmeyle ilgili yönlendirici ayet ve hadisler var mıdır?
Kurban ibadetinin önemi hakkında konuşan Şimşek, "Allah bizlere sonsuz nimetler vererek ihsan ve ikramda bulunmuştur. Bu nimetlerin karşılığında şükrün nişanesi olarak kurbanı meşru kılmıştır. Bir ayette Yüce Allah Celle celaluhu, 'Her ümmet için Allah'ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansın diye kurbanı meşru kıldık.' diye buyurmaktadır. Kurban ibadetinin kökeni Hazreti İbrahim ve oğlu İsmail Aleyhisselam'a dayanır. Hazreti İbrahim ilahi bir rüyayla oğlunu Allah'a kurban etmeyi anladığında teslimiyetini göstererek hemen harekete geçti. Allah Celle Celalühü bu teslimiyet ve bağlılığından dolayı Hazreti İbrahim'i ödüllendirdi, cennetten bir koç göndererek Hazreti İsmail yerine fidye olarak kesilmesini söyledi ve kurban ibadeti bu şekilde günümüze kadar geldi." ifadelerini kullandı.
Şimşek, "Peygamber Efendimiz Aleyhisselatu vesselam kurban kesmiş ve ümmetine de kurban kesmeyi tavsiye etmiş, bu konuda bayram günü Allah katında yapılabilecek en sevimli ibadetin kurban olduğunu bize bildirmiştir. Efendimiz bir hadisinde 'Ademoğlu Kurban Bayramı gününde Allah katında kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmamıştır. O kurban kıyamet gününde boynuz ve kıllarıyla gelecektir. Onun kanı daha yere düşmeden Allah katında makbul olur.' diye buyurmaktadır." dedi.
Her ibadette olduğu gibi kurban ibadetinde de niyet, ihlas ve takva önemli olduğuna vurgu yapan Şimşek, "Kurban demek bir hayvanı kesmek demek değil; belli niyetlerle, takva ile özel bir ibadeti yerine getirmektir. Bu konuda yüce Allah Celle Celalühü, 'Onların ne kanları ne de etleri Allah'a ulaşır. Ancak Allah'a sizin takvanız ulaşır.' şeklinde buyurmaktadır." ifadelerine yer verdi.
Kurban kesme vakitleri var mıdır? Ne zaman kesilmeli, kimlere verilmeli?
Kurbanın bazı amaçları olduğunu hatırlatan Şimşek, "Amaçlardan bir tanesi Allah-u Teala'ya yakın olma maksadıyla kesilmesi, diğeri de kesilen kurbanın Peygamber Efendimiz aleyhissalatu Vesselam'ın tavsiye ettiği şekilde paylaştırılmasıdır. Efendimiz Aleyhissalatu vesselam kurbanın bir kısmının fakir ve yoksullara, bir kısmını komşu ve akrabalara, diğer bir kısmında ev halkına verilmesi yönünde tavsiyede bulunmuştur. Bu şekilde kurban etimizi dağıttığımız da Müslümanlar arasında kardeşlik tesis edilmiş olur." şeklinde konuştu.
Şimşek, "Kurban kesme vakti, bayram günü güneş doğduktan bir mızrak yükselinceye kadar yani 45 dakika sonra başlar; ta ki Şafii mezhebinde 4'üncü günü güneş batana, Hanefi mezhebinde 4'üncü günü ikindi vaktine kadar devam eder. Bu süre içerisinde kurbanlarını kesen insanlar kurban ibadetini yerine getirmiş olur. Bu süre zarfı dışında kesilen kurbanlar ise sadaka olmuş olur." diye belirtti.
Hangi hayvanlar kurban olarak kesilebilir?
"Koyun, keçi, manda, sığır ve deve kurban olarak kesilebilir." diyen Şimşek, "Keçi ve koyunlar bir kişi için kurban edilir, yani bir kişi için sayılır. Manda ve deve ise 7 kişi ortaklaşa kesebilir. Hayvanın kurban edilebilmesi için birtakım şartlar birtakım yaş sınırı aranmaktadır. Keçi, manda ve sığırlarda 2, develerde 5 yaşını doldurmuş olması lazım. Koyun ise bir yaşını doldurmuş ya da bir yaşındaki kadar besili olmalıdır. Tabii Kurban edilecek hayvanın en iyisinden yapılması en iyisine verilmesi efdaldir. Ancak sakat, kör, çok cılız gibi bazı kusurların kendisinde olmaması gerekir. Yani etini eksiltecek kusurların olmaması gerekir." dedi.
Kimler kurban kesmesi gerekir?
Kurban kesmekle mükellef olanlarla ilgili de konuşan Şimşek, "Maddi imkanı olan herkes kurban kesmelidir. Efendimiz bir hadisinde şöyle buyuruyor: Maddi imkanı yerinde olduğu halde kurban kesmeyen insanlar bizim musallalarımıza yani mescitlerimize yanaşmasın.'. Allah-u Teala keseceğimiz kurbanları kendi katında kabul buyursun." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Tillo’dan Siirt istikametine seyir halinde olan şehir içi yolcu otobüsü, Hassa Hatun Türbesi mevkiinde sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesi sonucu devrildi.
Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Yenisu ve Sarmakaya köyleri arasında kar yağışı nedeniyle kapanan yol, tamamıyla ulaşıma açıldı.
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, halk sağlığının korunması ve kaçakçılığın önlenmesi amacıyla yürütülen istihbarı çalışmalar kapsamında Genç ilçesine operasyon düzenledi.
Malatya’nın merkez Battalgazi ilçesinde sağanak yağışın ardından bir müstakil ev çöktü. Göçük altında kalan 3 kişi yaralandı.