Isınma maliyeti yükseliyor: Odun fiyatlarına yüzde 57 zam

Kış mevsiminin yaklaştığı günlerde odun fiyatlarındaki yüzde 57'lik artış, dar gelirli vatandaşlar için ciddi bir yük oluşturuyor.
Geçen yıl 3 bin 500 lira olan odunun ton fiyatı bu yıl 5 bin 500 liraya yükselirken, soba fiyatları da 4 bin ile 10 bin TL arasında değişiyor.
Doğalgaz fiyatlarındaki artış doğalgaz kullanıcılarını ciddi ciddi düşündürürken, alternatif ısınma yöntemlerini kullanan yerlerde ise halk, odun ve soba fiyatlarındaki ciddi zamlarla karşı karşıya.
Geçen yıl ton başına 3 bin liradan satılan odunun fiyatı bu yıl 5 bin 500 liraya çıkmış durumda. Bu artış, özellikle dar gelirli vatandaşlar için ısınma masraflarını karşılamayı zorlaştırıyor.
Evlerde kullanılan sobaların fiyatları ise 4 bin liradan başlıyor, bazı modellerde 10 bin liraya kadar çıkıyor.
Kömür fiyatlarında ise şimdilik bir değişiklik gözlemlenmiyor. Yerli Şırnak kömürü geçen yıl olduğu gibi 4 bin 500 liradan satılmaya devam ederken, ithal kömür ise 8 ila 9 bin lira arasında alıcı buluyor.
"Vatandaşlar geçen yıla göre yarı yarıya daha az alıyor"
Odun fiyatında geçen seneye oranla yüzde 57 civarında bir artış olduğunu belirten Abdulkerim Takdemir, "Odun fiyatı kalitesine göre değişiyor. Kuru odun 6 bin liraya kadar çıkabiliyor. Fakir olan insanlara daha düşük fiyata verebiliyoruz. Kendi emeğimizi hesaba katmıyoruz, kar etmiyoruz. Odunu yüksek fiyata aldığımız için fiyatlar doğal olarak yüksek. İşçi maliyeti 1.400 liraya çıkıyor, nakliye de 500 lira tutuyor. Odunu 4 bin liradan alıyoruz, 5 bin 300 liraya mal oluyor. 100 lira da fire var. Sonuç olarak sadece 100 lira kar ediyoruz, ancak fakir bir vatandaş geldiğinde o karı da almıyoruz. Geçen sene odun 3 bin liraydı, bu sene ise 5 bin 500 liraya çıktı. Pahalı olduğu için vatandaşlar daha az alıyor; geçen yıl 3 ton alanlar bu sene 1,5 ton, hatta 500 kilo alıyor." dedi.
"Yüksek odun fiyatları satışları düşürdü"
Odun fiyatlarının yükselmesinin satışları olumsuz etkilediğini belirten Hakim Güngör ise, "Odun pahalı olduğu için satışlar düştü. Kömür fiyatları ise 4 bin ile 4 bin 500 lira arasında değişiyor. Odun fiyatı, akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle geçen seneye göre daha yüksek. Ormanda kesim yapan müteahhitler, nakliye maliyetlerinin yüksek olduğunu belirtiyor. İthal kömür 7-8 bin lira, Şırnak kömürü ise 4 bin 500 lira civarında. Kömür fiyatları geçen seneye göre değişmedi, ancak vatandaşlar fazla alamıyor. Bazı vatandaşlar 500 kilo, hatta 250 kilo kömür alıyor. Geçen yıl 5 ton alanlar bu sene sadece 2 ton alabiliyor. Hakikaten çok pahalı." şeklinde konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
HAKSİAD, "İnsanın ve emeğin değerini bilerek her zaman emekçinin yanındayız. İşçilerin haklarının korunduğu , çalışma şartları ve işçi güvenliğinin sağlandığı , her alın terinin karşılığının verildiği bir düzeninin inşasını savunuyoruz." dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, başta İspanya ve Portekiz olmak üzere Avrupa’yı etkileyen elektrik kesintilerine değinerek, “Hem kurulu güç açısından hem de sistem işletmesi açısından hiçbir sorunumuz yok. Şebekemiz, gayet güçlü bir şekilde ayakta duruyor.” dedi.
Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile Beşiri yolu üzerinde bulunan ve yaşanan trafik kazalarının ardından mühürlenerek faaliyetleri durdurulan kır düğün salonlarının sahipleri, Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı'nı ziyaret ederek mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini talep ettiler.
Batman'da tarımla geçinen köylüler, artan üretim maliyetleri karşısında ürünlerini zararına satmak zorunda kalıyor. Fide, gübre ve mazot fiyatlarının yükselmesi üreticiyi zorlarken, çiftçiler destek bekliyor.