Kalbinde tümör ve damarlarında tıkanıklık bulunan hasta tek seansta başarıyla ameliyat edildi
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi ekibi, nadir görülen ve yüksek riskli bir vakayı başarıyla sonuçlandırdı. Kalbinde tümör (miksoma) ve üç ana damarında tıkanıklık tespit edilen hasta, tek seansla her iki ameliyat başarıyla gerçekleştirildi.
Dış merkezden ileri tetkik için Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen 70 yaşındaki Mustafa Deveci, yapılan incelemelerde iki ciddi kalp rahatsızlığıyla karşı karşıya kaldı.
Kalbin sol kulakçığında yer alan iyi huylu tümör (miksoma), kopma riski nedeniyle beyne veya akciğerlere pıhtı atarak ani ölüme yol açabilecek nitelikteydi. Ayrıca yapılan anjiyo sonucunda, hastanın kalbi besleyen üç ana koroner damarında ciddi tıkanıklıklar tespit edildi.
Bu durum, klasik yöntemlerle iki ayrı ameliyat gerektirirken, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurkay Katrancıoğlu ve ekibi yüksek riskli bu operasyonları tek seansta yapmaya karar verdi.
"Tümör alındı, damarlar yeniden açıldı"

Operasyonun teknik detaylarını paylaşan Prof. Dr. Nurkay Katrancıoğlu, cerrahinin iki aşamada planlandığını ifade ederek, "Birinci aşamada kalp tümörünün çıkarılması planlandı. Öncelikle kalbi durdurarak, hastayı kalp-akciğer makinesine (kardiyopulmoner bypass) bağladık. Sol kulakçığa ulaşıp tümörü kalbin hassas duvarına zarar vermeden tamamen çıkardık. Böylece olası pıhtı kaynağını ortadan kaldırdık." dedi.
İkinci aşamada ise bypass işlemini gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Nurkay Katrancıoğlu, "Tümörün alınmasının ardından, hastanın tıkalı üç koroner damarına başarılı bir şekilde bypass greftleri yerleştirdik. Böylece kalbin kan akışı yeniden sağlandı. Yaklaşık beş saat süren operasyonun ardından, hasta kısa sürede yoğun bakımdan servise alındı ve iyileşme süreci sorunsuz ilerledi." şeklinde konuştu.
"Kalbimdeki bu iki ciddi sorun, tek bir ameliyatla başarıyla giderildi"

Hiç sigara kullanmadığını ve sporla iç içe bir yaşam sürdüğünü belirten Mustafa Deveci, yaşadığı süreci şöyle anlattı:
"70 yaşındayım. 15 yıl su altında dalgıç olarak görev yaptım. Hiç sigara kullanmadım, her zaman sporla iç içe bir yaşam sürdüm. Hastaneye kalple ilgili bir şikâyetle gelmedim; ancak çekilen kalp filminde kalbimde bir kitle ve üç damarımda tıkanıklık tespit edildi. Kalbimdeki bu iki ciddi sorun, tek bir ameliyatla başarıyla giderildi."
"Kalbim yeniden doğdu"
Operasyonun ardından göğüs ağrılarının tamamen geçtiğini, kendisini daha enerjik hissettiğini belirten Deveci, "Bu benim için kalbimin yeniden doğuşu oldu." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Harvard Üniversitesi araştırmacılarının yürüttüğü yeni bir çalışmaya göre, yaşlı bireylerin her gün yalnızca 3 bin adım atması bile Alzheimer hastalığı riskini azaltabiliyor. Araştırma, Nature Medicine dergisinde yayımlandı.
Turgut Özal Tıp Merkezi Böbrek Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Turgut Pişkin, "Türkiye’de kadavra bağışını artırabilirsek, son dönem organ hastalıklarıyla uğraşan insan kalmayacak. Herkes şifasını bulacak.” dedi.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesinde Organ Bağışı Haftası dolayısıyla sağlık çalışanlarına yönelik farkındalık semineri düzenlendi. Etkinlikte, organ bağışı sürecinin doğru yönetilmesinin birçok hastaya umut olabileceği vurgulandı.
Son dönemde sosyal medyada sıkça görülen ‘boyun kütletme’ videolarına karşı uyarılarda bulunan uzmanlar, bilinçsiz yapılan bu hareketin ciddi sonuçları olabileceğini söylüyor.