Erakın: Eczacılar krediyle ayakta kalıyor, yerli ilaç sanayi hızla desteklenmeli

Bursa Eczacı Odası Başkanı Adnan Erakın, artan ekonomik maliyetlerin eczacıları krediyle ayakta kalmaya zorladığını belirterek ilaç tedarikindeki sorunların çözümü için yerli ilaç sanayinin ve Ar-Ge çalışmalarının acilen desteklenmesi çağrısında bulundu.
14 Mayıs Dünya Eczacılık Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Erakın, ilaç tedarikinde yaşanan sorunlara dikkat çekerek yerli ilaç sanayinin desteklenmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı.
Erakın, artan maliyetler nedeniyle eczacıların krediyle ayakta kalmaya çalıştığını, sağlığa ayrılan kamu payının artırılması gerektiğini belirtti.
"Eczacılar, ayakta kalmak için yüksek miktarda kredi çekiyor"
Son zamanlarda enflasyona bağlı olarak eczanelerde işletme maliyetlerinin ciddi oranda arttığını belirten Erakın, "Eczacılar da son zamanlarda, eczanesini ayakta tutmak üzere yüksek oranda kredi çekiyorlar. Bu durum, mesleğin içinde bulunduğu durumu açıkça ortaya koyuyor. Yılda bir kez ilaç fiyatlarına güncelleme yapılması, eczacıları üzen bir durumdur." diye belirtti.
"Sağlığa ayrılan payın kamu tarafından tekrar değerlendirilmesini talep ediyoruz"
Yüksek teknoloji ile üretilmiş ilaçlara erişim, Avrupa ortalamasında yüzde 70 oranlarında SGK tarafından karşılandığını hatırlatan Erakın, " 2024 Türkiye Sanayi İlaç Raporu'nda bu oranın yüzde 5’te kaldığını görüyoruz. Bu oranın daha da yükseltilmesi gerekir. Sağlığa ayrılan payın kamu tarafından tekrar değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Rapora bakıldığında, ilaca ve sağlığa ayrılan payın OECD ülkeleri arasında en düşük rakamlarda olduğunu görmekteyiz. Bu rakamların, OECD ülkeleri ortalamasına gelmesi gerekmektedir." dedi.
"Tedarik sıkıntısını aşmak için yerli ilaç sanayii desteklenmeli"
İlaçların bulunabilmesi için öncelikli olarak kamu tarafından ilaç ve eczacılara ayrılan kaynağın artırılması gerektiğini ifade eden Erakın, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu kaynak artırıldığı zaman, ilaçların daha bulunabilir olacağını ve halkın ilaca eşit ve hızlı bir şekilde ulaşabileceğini düşünüyoruz. Yerli ilaç sanayinin desteklenmesiyle yerlilik oranının artırılması gerekir. İlaçları, yeni Ar-Ge çalışmalarıyla üretim teknolojileriyle ve yeni molekül üretimiyle geliştirirsek ve bu molekülü halk sağlığına ne kadar kazandırabilirsek yerli ilaç o zaman artı bir değerdir. Ar-Ge çalışmaları ve yerli sanayi desteklenmelidir. Piyasada arz edilen ilacın yüzde 60 oranında yerli, yüzde 40 oranında ise dışa bağımlı olduğunu görmekteyiz. Ham madde temini olarak ise yüzde 80’in üzerinde dışa bağımlı bir durumdayız. Dışa bağımlılığı azaltmamız ve yerli üretimi desteklememiz gerekir." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, "Şekerli gıdalardan sonra bir lokmacık olsun peynir, yoğurt gibi kazein içeren ürünleri yarım dakika ağız içinde bekletip tüketerek şekerin olumsuz etkilerini nötrleyin." tavsiyesinde bulundu.
Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi, prostat büyümesi sorunu yaşayan hastalar için modern HoLEP yöntemi ile kalıcı ve etkili bir tedavi sunuyor.
Bingöl’ün Genç İlçe Devlet Hastanesi’nde ilk kez İnguinal Herni (kasık fıtığı) ameliyatı yapıldı.
14 Mayıs Dünya Eczacılık Günü dolayısıyla mesleki sorunlarına dikkat çeken eczacılar, ilaç yoklukları, fiyat farkları ve değişen ödeme koşulları gibi birçok konuda yaşanan sıkıntılara yönelik çözüm çağrısında bulundular.