Siyonist Bakan Smotrich: Profesyonelce çalışıyoruz, Filistin devletini fiilen öldürüyoruz

Siyonist rejimin aşırı sağcı Maliye Bakanı Smotrich, işgal altındaki Kudüs'ün doğusundaki E1 bölgesinde yeni yerleşim planlarını onaylayacaklarını ve bunun "Filistin devletini fiilen yok edeceğini" açıkladı. Smotrich, "Bu şekilde bir milyon yerleşimci getireceğiz" dedi.
İşgalci siyonist rejimin aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Tel Aviv'de düzenlenen sözde "Yerleşim Konferansı"nda yaptığı açıklamayla Filistin topraklarına yönelik ilhak planlarını açıkça itiraf etti.
Smotrich, işgal altındaki Kudüs'ün doğusundaki E1 bölgesine ilişkin inşaat projelerinin "önümüzdeki aylarda onaylanacağını" duyurarak, bu planların Kuzey ve Güney Batı Şeria'nın birbirinden koparılması anlamına geleceğini söyledi.
"Yıllardır konuşuyoruz, artık bu planları hayata geçireceğiz. Profesyonelce çalışıyoruz. Böylece Filistin devletini fiilen öldürüyoruz" dedi.
Bakan ayrıca, Netanyahu hükümetinin yıl başından bu yana 15 bin yeni yasa dışı yerleşim birimi inşasını onayladığını ve 7 milyar şekel yatırım ile Batı Şeria'da yeni yerleşim yolları açtığını belirtti. Bu projelerle hedeflerinin, bölgeye bir milyon Yahudi yerleşimci taşımak olduğunu söyledi.
Filistin'i bölme planı
Smotrich'in üzerinde ısrarla durduğu E1 bölgesi, işgal altındaki Kudüs'ün kuzeydoğusunda, Maale Adumim yerleşim biriminin çevresinde yer alıyor ve stratejik konumuyla Batı Şeria'nın kuzey ve güney kısmını birbirinden ayırıyor. Bu bölgedeki yerleşim faaliyetleri, uluslararası toplumun yoğun itirazlarına rağmen yıllardır gündemde tutuluyor.
Mart 2025'te, işgal hükümeti, Filistinliler için ayrı bir yol inşasını da onaylamıştı. Bu yol, E1'in güneyinden geçerek Filistinlilerin hareketini sınırlı bir alana sıkıştırmayı amaçlıyor. İşgalciler ise ana yolu kullanmaya devam edecek.
Uluslararası hukuka açıkça aykırı
Smotrich'in bu açıklamaları, siyonist rejimin tek taraflı ilhak politikasını ve iki devletli çözümü yok etme niyetini net biçimde ortaya koyuyor. E1'deki yapılaşma, uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı olarak değerlendiriliyor.
Filistinli yetkililer ve insan hakları örgütleri, Smotrich'in ifadelerinin bir savaş suçu itirafı niteliğinde olduğunu belirtiyor ve uluslararası topluma derhal harekete geçme çağrısında bulunuyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Ölümden kurtulmanın ancak başka bir ölüm getirdiği Gazze'de, kavurucu sıcaklar altında çadırlar cehenneme dönüşürken, suskun kalan dünya bu insanlık dramına gözlerini kapatıyor.
Gazze Sağlık Bakanlığı, yakıtın tükenmesi sebebiyle Şifa Tıp Kompleksi'nde böbrek yetmezliği hastalarına yönelik diyaliz hizmetinin tamamen durduğunu açıkladı. Bakanlık, bu durumun yüzlerce hastanın hayatını tehdit eden ciddi bir insani krize yol açabileceği uyarısında bulundu.
Gazze'de hijyen ve temiz su eksikliği nedeniyle çocuklar arasında menenjit vakaları hızla artıyor. Abluka ve yıkımın etkisiyle sağlık sistemi çökerken, uluslararası toplumdan acil destek çağrısı yapıldı.
Siyonist rejimin Gazze Şeridi'ne yönelik hava ve kara saldırıları bir kez daha sivilleri hedef aldı. Gazze Sağlık kaynaklarına göre, günün ilk saatlerinden itibaren düzenlenen saldırılarda en az 20 Filistinli şehit oldu, çok sayıda kişi de yaralandı.