80 yaşındaki hastanın mitral kalp kapakçığı kapalı anjiyo yöntemiyle değiştirildi

Bursa Şehir Hastanesi’nde 80 yaşındaki bir hastanın mitral kalp kapakçığı kapalı anjiyo yöntemiyle değiştirildi.
Bursa’da ilk kez gerçekleştirilen operasyon sonrası 80 yaşındaki hastanın nefes alamama ve bu nedenle sürekli hastanelerde tekrarlayan yatış şikâyetleri son buldu.
Hastanın ilk değerlendirmesini yapan ve teşhisini koyan Bursa Şehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Selma Kenar Tiryakioğlu, "Hastamızın akciğerlerinde tekrarlayan ve ilaç tedavisine rağmen gerilemeyen su toplaması mevcuttu. Yaptığımız tetkiklerde yaklaşık 10 yıl önce açık ameliyatla değiştirilen mitral kapakçığın artık normal çalışmadığını ve ciddi miktarda kan kaçırdığını tespit ettik." dedi.
Aynı klinikte görev yapan ve operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Hakan Erkan ise "Hastamızın artık bozulmuş olan eski kapağının tekrar değiştirilmesi gerekiyordu. Kalp Damar Cerrahisi ile yapılan ortak toplantıda hastanın ilerleyen yaşı ve ilave hastalıkları nedeniyle yeni bir açık ameliyatı kaldıramayacağına ve bu nedenle kapalı anjiyo yöntemiyle mitral kalp kapakçığının değiştirilmesine karar verdik." ifadelerini kullandı.
"Kapalı yöntem teknikleri artıyor"
Yaklaşık 45 dakikalık bir operasyonla kapalı yöntemle hastanın eski kapakçığının yeni kalp kapakçığı ile değiştirildiğini belirten Erkan, hastane bünyesinde daha önce yapılan kapalı anjiyo yöntemiyle aort ve pulmoner kalp kapakçıklarına ilave olarak mitral kapakçığı değişiminin de eklenmesinin hastane ve kendileri için mutluluk verici olduğunu sözlerine ekledi.
Ameliyat sonrası nefesinin rahatladığını ve şikâyetlerinin kaybolduğunu söyleyen hasta Havva Yazıcı ise doktorlarına ve hastane yönetimine teşekkür etti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Yaz aylarında artan nem ve terlemeye bağlı olarak mantar enfeksiyonlarının özellikle ayak parmak araları, kasık, koltuk altı ve vücut kıvrımlarında sık görüldüğünü belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Merve Kaya, kızarıklık, kaşıntı, pullanma ve kötü koku gibi belirtilerle ortaya çıkan enfeksiyonlar tedavi edilmediğinde ciddi cilt sorunlarına yol açabildiğini belirtti.
Kişilerin zaman zaman duygusal, davranışsal ya da fiziksel dazı belirtiler yaşayabileceğini belirten uzmanlar bu belirtilerin iki haftadan uzun sürmesinin psikolojik desteğe ihtiyaç duyulduğunun işareti olduğunu söylüyor.
Batman İl Sağlık Müdürlüğü, sağlık hizmetlerine erişimde zorluk yaşayan vatandaşlara yönelik yürüttüğü Evde Sağlık Hizmetleri kapsamında, 2025 yılının ilk yarısında 14 bin 106 ev ziyareti gerçekleştirdi.
Batman'da Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Kanser Birimi tarafından, 19 Mayıs Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) kursiyerleri ve mahalle sakinlerinden oluşan kadınlara yönelik "Kanserden korunma ve erken teşhis" eğitimi düzenlendi.