Batman'da kadınlara kanserden korunma ve erken teşhis eğitimi

Batman'da Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Kanser Birimi tarafından, 19 Mayıs Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) kursiyerleri ve mahalle sakinlerinden oluşan kadınlara yönelik "Kanserden korunma ve erken teşhis" eğitimi düzenlendi.
Eğitim kapsamında katılımcılara; kolon, meme ve serviks (rahim ağzı) kanserlerinin belirtileri, risk faktörleri, erken tanı yöntemleri ve tarama programları hakkında bilgi verildi.
Ayrıca sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kanserden korunmadaki önemi vurgulandı.
Kanserle mücadelede erken teşhisin hayati öneme sahip olduğunu belirten yetkililer, bu tür eğitimlerin, toplumda farkındalığı artırarak tarama programlarına katılımı teşvik etmeyi hedeflediğini ifade etti.
Eğitim sonunda katılımcıların soruları yanıtlandı, merak ettikleri konularla ilgili detaylı bilgilendirme yapıldı.
İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Murat Solmaz eğitim sonunda yaptığı açıklamada, "Kanserden korunmanın en etkili yolu, sağlıklı yaşam tarzı benimsemek ve düzenli tarama programlarına katılmaktır. Bu doğrultuda eğitim ve farkındalık çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz." dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddet olaylarına karşı hızlı ve etkili müdahalenin sağlanması amacıyla “Beyaz Kod” tatbikatı düzenlendi.
Son dönemlerin kurak geçmesi ve çiftçilerin su sorunu yaşamasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, geçmiş yıllara göre yağışın az olmasının büyük tehlike oluşturduğunu vurguladı.
Yaz aylarında artan nem ve terlemeye bağlı olarak mantar enfeksiyonlarının özellikle ayak parmak araları, kasık, koltuk altı ve vücut kıvrımlarında sık görüldüğünü belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Merve Kaya, kızarıklık, kaşıntı, pullanma ve kötü koku gibi belirtilerle ortaya çıkan enfeksiyonlar tedavi edilmediğinde ciddi cilt sorunlarına yol açabildiğini belirtti.
Kişilerin zaman zaman duygusal, davranışsal ya da fiziksel dazı belirtiler yaşayabileceğini belirten uzmanlar bu belirtilerin iki haftadan uzun sürmesinin psikolojik desteğe ihtiyaç duyulduğunun işareti olduğunu söylüyor.