Türkiye'de hastaneler her gün 9 bin ünite kana ihtiyaç duyuyor

Kanser, kanama bozuklukları, kanserle ilişkili kansızlık, diğer kalıtsal kan hastalıkları olan hastaların tedavisinde ve ameliyata alınacak hastalar için kana ihtiyaç duyuluyor. Yapılacak kan bağışlarının bu anlamda önemi büyük.
Meydana gelen trafik kazaları, gerçekleşen ameliyatlar ve bazı hastalıklarda kana ihtiyaç duyulmakta.
Türkiye'de faaliyet yürüten hastanelerin her gün 9 bin ünite kana ihtiyaç duyduğunu belirten Kızılay Ağrı Şube Başkanı Orhan Tatlı, kan bağışının insan hayatı için önemli yer tuttuğunu belirtti.
Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hemotoloji Uzmanı Doç. Dr. İstemi Serin ise tedavi ettikleri hastaların bağışa ihtiyaç duyduğunun altını çizdi.
Doç. Dr. İstemi Serin, "Özellikle kemik iliği ve kemik iliği kapasitesini ciddi etkileyen hastalıklarla uğraşıyoruz. Tabi tedavi sırasında da bu durum ortaya çıkabilmekle beraber akut lösemi hastaları ile birlikte özellikle ciddi kan transfüzyonu ihtiyaç duyuluyor düzenli olarak. Kemik iliği yetmezliği ile ilgili hastalarımızda bazen haftada bir, iki olacak şekilde kan transfüzyonu ihtiyaç duyabiliyorlar. Hastalarımızın transfüzyonu gönüllülerden elde ettiğimiz kan ve kan ürünleri ile sağlıyoruz. Bu anlamda kan bağışı hayati bu hastalar için özellikle." dedi.
Lösemi (Kan Kanseri) hastası olan Hamza Aslanboğa ise kan bağışının kendileri açısından önemi hususunda şunları söyledi:
"Geçen yıl rahatsızlandım, Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne müracaat ettim. Hastalığım ise kök hücre nakli yani lösemi. Bir kan bin can kurtarır. Kan bağışı bizler için çok önemli. İlk rahatsızlandığımda 15-20 günde bir kana ihtiyaç duyuyordum. Kök nakli olduktan sonra kana çok ihtiyaç duymuyorum ama her an için ihtiyaç olabilir. Vatandaşlarımız kan merkezlerine uğrayıp bağışta bulunmaları lazım çünkü hem bağış ve hem de bağışın yapıldığı Kızılay bizim için çok önemli." ifadelerini kullandı.
Yapılan kan bağışı ile 3 kişinin hayatının kurtarılması vesile olunabildiğini hatırlatan Kızılay Ağrı Şube Başkanı Orhan Tatlı, "Bugün 14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü. Hayat devam ettiği için kan bağışına sürekli ihtiyaç duyulmaktadır. Buradan bağışçılara çağrıda bulunuyoruz, vereceğiniz kanla 3 kişinin hayatını kurtarabilirsiniz. Her gün Türkiye'deki hastanelerde hastalara 9 bin ünite kana ihtiyaç var. Bunu da elde edebileceğimiz tek yöntem var oda gönüllü bağışçıların bağışları ile olabilir. Herkesin bir defa değil erkeklerin 3 ayda bir kadınların ise 4 ayda bir kan bağışı yaparak gönüllü kan bağışçısı olmasını istiyoruz. Ve bunu sürekli hale getirmelerini istiyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Psikoteknik değerlendirme sürecine dair önemli açıklamalarda bulunan Psikologlar ve Psikoteknikler Derneği Başkanı Uzman Psikolog Suat Tulukçu, bu sürecin yalnızca bir yasal zorunluluk değil, aynı zamanda trafik güvenliği için hayati bir araç olduğunu vurguladı.
64 yıldır terzi mesleğini severek sürdüren 72 yaşındaki Mardinli terzi ustası Ekrem Ayanoğlu “Çok şükür bu meslekte hiçbir zaman rızık korkusu yaşamadım. İnsan iyi niyetle ve dürüstçe çalıştığında her zaman kazancını alır.” ifadelerini kullandı.
Gazzeli çocukların tatil yapamadığını, beslenemediğini ama kalplerini ve beyinlerini imanla besleyerek, şükrederek şehadete yürüdüklerine dikkat çeken Eğitim-Bir-Sen Malatya 1 No'lu Şube Başkanı Hüseyin Söylemez, İslam dünyasının artık birlik olup harekete geçmeleri gerektiğini belirtti.
Mardin’de hasat sezonunun bitmesiyle saman dönemi başladı. Saman işini yapan gurbetçi işçiler mesleğin zor yanlarını aktardı.