Sektör temsilcileri: Matbaalar kapanmamak için direniyor

Artan maliyetler, dövize dayalı ithal kâğıdın matbaa sektörünü durma noktasına getirdiğini belirten sektör temsileri, matbaaların kapanmamak için direndiğini söyledi.
Yerli üretim yapılmadığı müddetçe matbaa sektörünün daha kötü günler göreceğini belirten matbaacılar, Türkiye’de kâğıtla iş yapan tüm sektörlerin ayakta durma mücadelesi verdiğini ifade etti.
Matbaaların kâğıt tedariklerinin dışa bağımlı sektör olduğunu söyleyen matbaa esnafı, kurda yaşanan dalgalanma ve TL'nin döviz karşısında yaşadığı değer kaybı nedeniyle büyük sorunlar yaşıyor.
Basılı yayından vazgeçen gazete ve dergiler, maliyetlerin artması, döviz kurunun sürekli değişmesi kimi matbaaların kapanmasına neden olduğunu geride kalanların da ayakta kalma direnci verdiğini belirten sektör temsilcileri, ayakta kalabilmek için yetkililerden maliyetlerini düşürmeleri ve kâğıtta dışa bağımlığa çözüm bulmaları istedi.
"Birçok matbaa kapandı"
Yakup Büyükal
Matbaa sektörünün her geçen gün daralmaya devam ettiğini söyleyen matbaa işletme sorunlusu Yakup Büyükal, "Özellikle artan maliyetler, işçi masrafları, SGK ödemeleri ve kâğıt olarak dışa bağımlı olmamamız bizi çok kötü etkiliyor. Bu durum genel olarak piyasayı da olumsuz etkilemektedir. Özellikle gazetelerde kullanılan kâğıt ve kalıplarının tamamen dış ülkelerden getirilmesi, aboneliklerin düşmesi gibi nedenler birçok matbaanın kapanmasına neden oldu. Matbaa sektörü döviz kuruna bağımlı olduğu için fiyatların sık değişkenlik göstermesine neden oluyor. Bu da matbaa sektörünü olumsuz etkiliyor." dedi.
"Kâğıt sektöründe dışa bağımlığın düşürülmesi gerekiyor"
Artan maiyetlerden dolayı işlerinin yüzde 40 düştüğünü belirten Büyükal, "Baskı sayıları arttıkça maliyetlerimiz düşüyor ama şu anda baskı sayısı düşmüş durumdadır. Teknolojinin ilerlemesiyle matbaaların da dijital baskıya geçmesi süreci başladı ama cihaz fiyatları çok pahalı olduğundan birçok matbaacı dijital matbaaya geçemiyor. İşlerimizin iyileşmesi için dışa bağımlığın düşürülmesi gerekiyor. İç piyasada yerli kâğıt üretimine geçilirse iyi olur." ifadelerini kullandı.
"Matbaa sektörü eski günlerini arıyor"
İsmail Arslan
İş yapamayan matbaaların kapanmamak için direndiğini ifade eden matbaa baskı ustası İsmail Arslan ise şunları söyledi:
"Küçük matbaalar için sektör daralmış durumdadır. Dijital matbaanın ve teknolojinin ilerlemesiyle kâğıda çok ihtiyaç kalmadı. Eskiden bütün işimiz kâğıtla oluyordu. Dijital ortam kâğıt tüketimini azalttı. Çoğu firma fatura basımı yerine e faturaya geçti. Böyle olunca fatura ve fiş basan olmayınca küçük matbaaları çok kötü etkiledi. Büyük matbaalar dergi, katalog ve ambalaj işleri yaptığı için az da olsa iş yapabiliyorlar. İş yapamayan matbaalar kapatmamak için direniyorlar. Matbaa sektörü eski günlerini arıyor." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Kuyumcu esnafı, İran-siyonist rejim geriliminin altın fiyatlarına etkisini değerlendirirken, yaz aylarında düğün sezonuyla birlikte altının yeniden yükseleceğini öngörüyor.
HÜDA PAR Bingöl İl Başkanı Refik Alpaya, Bingöl'de TOKİ tarafından açık artırma yoluyla satışa sunulan konut ve dükkân fiyatlarının yüksek olduğuna dikkat çekti.
Milyonlarca çalışanın gözü temmuz ayında asgari ücrete yapılması muhtemel ara zamma çevrilmiş durumda.
Siyonist rejim-İran savaşı nedeniyle hızla yükselen petrol fiyatları, akaryakıta da zam olarak yansıdı. Motorin fiyatları 55 lirayı, benzin fiyatları ise 52 lirayı aştı.