Besicilerden bayram öncesi açıklama: Kurbanlık sıkıntısı yok

Batman Canlı Hayvan Besiciler Derneği Başkanı Rıza Nebioğlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvan sayısının yeterli olduğunu belirterek, fiyatlarda da ciddi bir artış beklenmediğini söyledi.
Batman Canlı Hayvan Besiciler Derneği Başkanı Rıza Nebioğlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvan arzında bir sorun yaşanmayacağını açıkladı.
Kurbanlıkların batı illerine sevkiyatına başlandığını belirten Nebioğlu, büyükbaş karkas etin kilogram fiyatının 420-430 TL, küçükbaş hayvan etinin ise 200 TL olduğunu söyledi.
Türkiye'de yeterli hayvan varlığı olduğunu vurgulayan Nebioğlu, yem ve çoban maliyetlerinin arttığını, bu nedenle devletten faizsiz kredi ve mera alanı desteği beklediklerini ifade etti. Ayrıca ithal hayvan gelmemesi durumunda fiyatların artabileceği uyarısında bulundu.
Batman Canlı Hayvan Besiciler Derneği Başkanı Rıza Nebioğlu
"Kurbanlıklar piyasaya çıkmaya başladı"
Nebioğlu, "Kurban Bayramı yaklaşıyor. Bu nedenle kurbanlık hayvanlarımız da yavaş yavaş piyasaya çıkmaya başladı. Şu anda kurbanlık hayvanları batı illerine sevk ediyoruz. Bu sene kurbanlık hayvan sayımız çoktur, fiyatta herhangi bir sorun yaşanmayacak. Büyükbaş karkas etini 420-430 liradan satıyoruz. Küçükbaş hayvan etini ise 200 liradan satıyoruz." dedi.
"Herkese yetecek hayvan var"
Nebioğlu, Türkiye genelinde hayvan varlığının yeterli olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'de 86 milyon insana yetecek hayvan var. Hayvanları meralara, yaylalara çıkarıyoruz. Yaylalara gittiğimiz zaman peynir, süt ve yoğurt gibi ürünleri üretip piyasaya sunuyoruz." diye konuştu.
"Devletten yeniden destek bekliyoruz"
Hayvan sahiplerinin çeşitli sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirten Nebioğlu, devletin geçmiş yıllarda sağladığı faizsiz kredilere yeniden ihtiyaç duyduklarını söyledi. Nebioğlu, "Devletten hayvan sahiplerine destek bekliyoruz. Geçmiş yıllarda devlet hayvan sahiplerine yönelik faizsiz destek vermişti. Cumhurbaşkanı ve Tarım Bakanımızdan aynı desteği bekliyoruz. Ayrıca bizlere hayvanlarımızın bir arada olacağı bir yer tahsis etmelerini istiyoruz." ifadelerini kullandı.
"İthal hayvan gelmezse fiyatlar yükselebilir"
Hayvancılığın Türkiye ekonomisine büyük katkı sunduğunu hatırlatan Nebioğlu, geçmişte ihracat yapılan bölgede bugün üretimin ancak iç talebi karşılayabildiğini dile getirdi. Nebioğlu, "Hayvancılığın Türkiye ekonomisine büyük katkısı var. 80'li, 90'lı yıllarda bölgeden hayvanları ihraç ediyorduk. Şu anda ise hayvanlar ancak bize yetiyor. İthal hayvan gelmezse fiyatlar yükselecek. Piyasada bir denge olmalıdır." uyarısında bulundu.
"Çoban maaşları 120 bin TL'yi buldu"
Sektörde en büyük sorunlardan birinin çoban bulmak olduğunu vurgulayan Nebioğlu, yüksek yem ve arpa fiyatlarının da besicileri zorladığını belirtti. Nebioğlu, şöyle devam etti: "Ayrıca hayvan yeminde, arpada bir pahalılık var. Bundan dolayı bizler büyük sıkıntı çekiyoruz. Özellikle çoban bulmakta zorlanıyoruz. Çobanlara 100-120 bin lira maaş ödüyoruz. Bu durum bizi zorluyor." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Sıcak havanın etkisini gösterdiği Mardin’de, sıcaklığa en fazla maruz kalan kesim fırıncılar oluyor.
İşgal rejiminin Gazze’de uyguladığı saldırıların artık bir soykırıma dönüştüğünü ve uluslararası hukuk kurallarına aykırı olarak yapay zeka teknolojisiyle desteklendiğini ifade eden Uluslararası İlişkiler Uzmanı Maşuk Özyaramış, Gazze’deki mevcut durumun, uluslararası hukuk açısından ciddi bir suç olduğuna dikkat çekti.
Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Dağ, yapay zekâ konusundaki tartışmaların yalnızca günümüz teknolojisiyle sınırlı olmadığını, tarihsel kökenlerinin çok daha eskilere dayandığını belirtti.