45 yıllık tamir ustası: Geçinemediğim için hâlâ çalışıyorum

Batman'da 66 yaşındaki Bağ-Kur emeklisi tamir ustası Sabri Yiğiz, geçim sıkıntısı nedeniyle küçük ev aletlerini tamir etmeye devam ediyor. Yaz aylarında özellikle vantilatör tamirine talep artarken, yüksek maliyet nedeniyle vatandaşlar tamirden vazgeçmek zorunda kalıyor.
Batman'da uzun yıllardır tamircilik yapan Sabri Yiğiz, İLKHA mikrofonuna geçim mücadelesini anlattı. Emekli olmasına rağmen ekonomik koşullar nedeniyle çalışmaya devam ettiğini belirten Yiğiz, özellikle yaz aylarında vantilatör tamirine yoğun talep olduğunu söyledi. Ancak artan maliyetlerin, vatandaşın tamir tercihini etkilediğine dikkat çekti.
Gelişen teknolojiyle birlikte ürünlerin tamir edilebilirliğinin azaldığını, bunun da tamir sektörünü olumsuz etkilediğini dile getirdi. "Eskiden insanlar bozulunca tamir ettirirdi, şimdi yenisini almak daha cazip geliyor" diyerek, hem mesleğin değer kaybına uğradığını hem de dar gelirli vatandaşların çaresizliğini vurguladı.
Sabri Yiğiz
"45 yıldır küçük ev eşyalarını tamir ediyorum"
Emeklik maaşıyla geçinmediği için tamir işine devam etmek zorunda kaldığını ifade eden Yiğiz "66 yaşındayım ve emekliyim. Geçinemediğimiz için küçük ev aletlerini tamir etmeye devam ediyorum. 1981 yılından beri, 45 yıldır küçük ev eşyalarını tamir ediyorum. Vantilatör, şofben, blender, su ısıtıcıları ve ilaçlama makineleri gibi aletleri onarıyorum. Bu sene yaz ayları çok sıcak geçtiği için şu anda en çok vantilatörler tamire geliyor. Günde ortalama 2-3 tane vantilatör tamir ediyorum." dedi.
"Maliyet yüksek olursa tamir ettirmiyorlar"
Yüksek maliyetlerden dolayı birçok kişinin vantilatörlerini tamir etmekten vaz geçtiğini belirten Yiğiz "Tamire gelen vantilatörlerin tamir maliyeti uygun olursa vatandaş tamir ettiriyor, ama maliyet yüksek olursa tamir ettirmiyorlar. Durumu iyi olanlar genelde yenisini almayı tercih ederken, fakir olanlar ne tamir ettirebiliyor ne de yenisini alabiliyor. Tamir maliyeti ortalama 300-400 lira civarında olursa, tamir etmeyi kabul ediyorlar. Ancak motor yandığında değişimi bin 250 ile bin 500 lira arasında değişiyor. Bu fiyat ise vatandaşa çok yüksek geliyor. Çünkü motor fiyatları oldukça pahalı. Çoğu kişinin vantilatörünü söküyoruz, masrafını duyunca tamirden vazgeçiyorlar. Tekrar kapatıp geri veriyoruz. Normalde yaz aylarında en çok vantilatör tamiri yapardık ama şu anda eskisi kadar gelmiyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
2025-2026 Eğitim Öğretim Yılı kapsamında yapacakları eğitim yardımlarına ilişkin konuşan Umut Kervanı Genel Başkanı Cengiz Kurtaran, "Okul Zili Umutla Çalsın" sloganı ile yurt içi ve yurt dışında on binlerce öğrenciye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
Şanlıurfa’nın farklı mahallelerinden vatandaşlar, özellikle ring hatlarında otobüs yetersizliği, klimasız araçlar, bilgilendirme eksiklikleri ve kart yükleme cihazlarındaki sıkıntılardan şikâyet etti.
Umut Kervan'ının Bursa’da faaliyete geçirdiği sosyal markette ihtiyaç sahibi 165 aile, alışveriş kartlarıyla temel ihtiyaçlarını karşıladı.