Adıyaman'daki tabiat parkı sonbaharın gelmesiyle birlikte sessizliğe bürünmeye başladı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne bağlı Azaplı, Yeşilova (inekli) ve Gölbaşı göllerini kapsayan tabiat parkı yöredeki vatandaşların dinleme için tercih ettiklerin mekânların başında yer alıyor.
2080 hektar alan üzerindeki tabiat parkı içerisindeki göllerde sazlık, turbalık ve lagünler yaygın olmakla birlikte sığ suların olduğu kısımlar nilüfer bitkileriyle kaplıdır. İl içinden ve dışından insanların ziyaret ettiği tabiat parkı sonbaharın gelmesiyle birlikte sessizliğe bürünmeye başladı.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Doğa Koruma ve Milli Paklar Müdürlüğü (DKMP) tarafından göl üzerinde yer alan kuşların her yıl düzenli olarak sayımı yapılmaktadır.
Gölbaşı'nın doğusunda bulunan Gölbaşı Gölü kıyısında yürüme ve koşu parkuru, çocuk oyun alanları, kuş gözlem evi ve kamelyalar ile Azaplı Gölü ve Bağlarbaşı köyünde seyir terası, kuş gözlem kulesi yer almaktadır.
Tabiat pakı içerisinde en çok ziyaretçi alan Gölbaşı Gölü, Kuzeydoğu ve Güneybatı yönündeki çöküntü hendeğinin yüksekliği 863 metredir. Oluşum bakımından karstik tektonik göller grubuna dâhil edilmiştir. Suyu tatlı, fakat elverişli değildir. Gölün uzanışı, doğu-batı yönlü olup, güneyinde bir miktar ovalık alan, devam ettikten sonrada platoluk alan görülür. Bazı yerlerde alüvyol saha yer alır. Göl yağmur, kar ve küçük dereciklerle beslenir. Batı istikametindeki kanalla Azaplı Gölüne bağlanır.
Emekliliğini göl kenarında balık tutarak ve dinlenerek geçirdiğini dile getiren Erol Ergin, "Emekli olduktan sonra balık tutmaya geliyorum. Buranın doğa güzelliği beni rahatlatıyor. Üzerinde birçok kuş çeşidinu barındırdığı için kuş cenneti olarak da adlandırılıyor . Buraya gelip akşama kadar kalıp daha sonra eve gidiyorum. Burası bizim memleketimiz burada çay ocağı, lokanta, park, yürüyüş yolu düğün salonumuz var. Vatandaşlarımız ailece gelip yemek yiyebilirler, çocuklar oynayabilirler. Dört tarafı sazlık ve kamışlarla kaplı olan göl, yemyeşil bir görünüme sahiptir. Gölün üzerinde karabatak, ördek, kaz ve çeşitli kuşlar var." ifadelerini kullandı.
"Göl olarak çok güzel bir görünüm ve doğal bir yapıya sahiptir"
Gölün doğal yapısının görülmeye değer olduğunu belirten Hüseyin İçli, "Göl olarak çok güzel bir görünüm ve doğal bir yapıya sahiptir. Gölün üzerinde çeşitli kuş türü var. Burada Türkiye geneli kürek yarışması yapılıyor. Buraya gelen insanlarımız balık tutabiliyor. Mesir alanı çok güzeldir. İnsanlarımız göl kenarında mangal yapabildikleri gibi burada ailece de oturabilirler. Adıyaman merkez ve ilçelerinden, Gaziantep, Malatya ve Elazığ'dan vatandaşlarımız gelip buraya geliyor." dedi.
"Ailemi alıp buraya geliyorum"
Ayağındaki engele rağmen yürüyerek göl kenarında gezdiğini dile getiren Hüseyin Kuru, "Ailemi alıp buraya geliyorum. Bu alan çok güzel ve insanı dinlendiren bir yapıya sahiptir. Burası diğer alanlardan daha güzeldir. Bu gibi alanların artmasını isteriz. Ailece burada rahatlıkla oturuyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Malatya'da, 65 milyon yıl önceye dayanan ve jeolojik deformasyonlar sonucu meydana gelen Levent Vadisi'nde enstalasyon sergisi açıldı, dünyanın ilk mağara kütüphanesi oluşturuldu.
Tarım ve Orman Bakanlığının desteği, Üsküdar Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Kimyagerler Derneği iş birliğiyle düzenlenen “4. Uluslararası Gıda Kimyası Kongresi”, bu yıl “Gıda Üretiminde Sürdürülebilirlik” temasıyla Antalya’da gerçekleştiriliyor.
Her ay genç yazarların kaleme aldığı yazılarla okuyucusuyla buluşan Söz ve Kalem, mayıs sayısında dosya konusu olarak şiddet kavramını ele aldı.
Fransa'nın kuzeyindeki Roubaix kentinde yapımı yaklaşık 12 yıl süren ve 3 bin kişilik ibadet alanına sahip Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Eyüp Sultan Camii, düzenlenen törenle ibadete açıldı.