"Terörsüz Türkiye" yasa teklifi Komisyon'dan geçti
Terörsüz Türkiye sürecinin hukuki altyapısını oluşturmak amacıyla hazırlanan 12 maddelik "Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesi Kanun Teklifi" TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi.
TBMM Adalet Komisyonu, Terörsüz Türkiye sürecine ilişkin hazırlanan ve 360 milletvekilinin imzasıyla Meclis Başkanlığına sunulan Çerçeve Yasa teklifini görüşmek üzere toplandı. Yaklaşık 18 saat süren görüşmelerin ardından teklif komisyondan geçti.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Fetih Yıldız, teklifin kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesi Kanun Teklifi Adalet Komisyonunda kabul edildi." ifadelerini kullandı.
Teklif, PKK/KCK'nın kurulması veya yönetilmesi, örgüte üye olunması, bilerek ve isteyerek yardım edilmesi ve örgüt propagandası yapılması ile örgütün faaliyetleri kapsamında işlenen bazı suçları kapsıyor.
Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen kasten öldürme suçları ile 1 Haziran 2005'ten önce işlenen ve müebbet veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlar ise düzenlemenin kapsamı dışında tutuluyor.
Soruşturma ve kovuşturmalar ertelenebilecek
Teklifte, kapsam dahilindeki suçlara ilişkin soruşturma ve kovuşturmaların belirli sürelerle ertelenmesi öngörülüyor.
Buna göre üst sınırı 15 yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren suçlarda soruşturma ve kovuşturmalar 5 yıl, 15 yıldan fazla hapis cezası ile müebbet veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda ise 10 yıl süreyle ertelenebilecek.
Erteleme süresi boyunca yeni bir suç işlenmemesi halinde kovuşturma yapılmasına yer olmadığı veya davanın düşmesi kararı verilebilecek.
Aynı şekilde toplam 15 yıl veya daha az hapis cezası 5 yıl, 15 yıldan fazla hapis cezası ile müebbet veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları ise 10 yıl süreyle ertelenebilecek.
Silahsızlanma ve teslim süreci düzenlenecek
Teklif kapsamında teslim ve silahsızlanma sürecine ilişkin düzenlemeler de yer alıyor.
Silahların teslim alınması ve kayıt altına alınmasına yönelik genelgenin, güvenlik kurumlarının görüşleri alınarak Millî Savunma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından ortak hazırlanması öngörülüyor.
Kanundan yararlanmak isteyenler için ise Milli Güvenlik Kurulu kararının Resmî Gazete'de yayımlanmasının ardından 6 ay içinde yazılı başvuru yapılması şartı getiriliyor.
Süreci kurul ve Meclis komisyonu izleyecek
Düzenlemenin uygulanmasının takibi ve değerlendirilmesi için Cumhurbaşkanı Yardımcısının başkanlığında bir kurul oluşturulması öngörülüyor.
Kurulda Adalet, Dışişleri, İçişleri ve Milli Savunma bakanları ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, Millî İstihbarat Teşkilâtı Başkanı ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri yer alacak.
Ayrıca TBMM bünyesinde 17 üyeden oluşan bir İzleme Komisyonu kurulması ve kanun kapsamındaki faaliyetlerin bu komisyon tarafından takip edilmesi planlanıyor.
Teklifin Genel Kurulda kabul edilmesi halinde düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte Terörsüz Türkiye sürecinin hukuki çerçevesinin oluşturulması hedefleniyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, Van ve Afyonkarahisar’da intihar ve kaza süsü verilerek gerçeklerin gizlenmeye çalışıldığı iki ölüm olayının yürütülen soruşturmalar sonucunda aydınlatıldığını açıkladı. Van’da 14 yaşındaki Damlanur Sarihan’ın ölümünün intihar olmadığına ilişkin bulgulara ulaşılırken, Afyonkarahisar’da 4 yaşındaki Yunus Emre Yakar’ın yüksekten düşmediği, darp edilerek öldürüldüğü belirlendi.
Muğla'nın Marmaris ilçesinde meydana gelen trafik kazasında motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti, yolcu olarak bulunan kişi ağır yaralandı.
Diyarbakır-Elazığ yolunda seyir halindeki motosikletin aniden duran taksiye çarpma anı, kameralarca an be an kaydedildi.
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), farklı işletmelerinde bulunan toplam 7 bin 350 baş reforme küçükbaş hayvanın satışı için ihale düzenleyecek.