Özel İletişim Vergisi 2025’te 570 TL’ye çıkıyor

Yeni hat sahibi olacak tüm abonelerden tahsil edilecek ÖİV, talep edilirse 12 taksitle ödenebilecek. Düzenleme, internet ve mobil hat faturalarını da artıracak.
Resmi Gazete’de yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Tebliği’ne göre, Özel İletişim Vergisi (ÖİV), 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren 570 TL olarak uygulanacak.
ÖİV, faturalı veya faturasız fark etmeksizin yeni hat sahibi olacak tüm abonelerden tahsil edilecek. Türkiye genelindeki tüm operatörler tarafından alınacak bu ücret, talep edilmesi halinde 12 aylık taksitlerle ödenebilecek. Bu durumda, abonelerin faturalarına her ay 47,5 TL ek ödeme yansıtılacak.
Yapılan bu düzenleme, internet abonelik ücretlerinde de artışa neden olacak. Özel İletişim Vergisi’nin yüzde 10 olarak uygulanması nedeniyle, internet kullanıcıları daha yüksek faturalar ödeyecek. Mobil hat kullanıcıları da artan ÖİV oranları nedeniyle yükselen fatura kesintileriyle karşılaşacak.
Özel İletişim Vergisi, 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun 39. maddesine göre şu harcamaları kapsıyor:
"Mobil elektronik haberleşme hizmetleri (ön ödemeli hat yüklemeleri dahil), uydu platformu ve kablo üzerinden radyo ve televizyon yayınları, kablolu, kablosuz ve mobil internet hizmetleri, diğer elektronik haberleşme hizmetleri."
Özel İletişim Vergisi, bu kapsamda sunulan hizmetlerin bedeli üzerinden yüzde 10 oranında hesaplanıyor ve hizmet sunucuları tarafından tahsil ediliyor.
Yeni yılda yürürlüğe girecek düzenlemenin, internet ve haberleşme maliyetlerini artırarak kullanıcıları doğrudan etkilemesi bekleniyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılacak Yüksek Askerî Şûra'da, general ve amiral atamaları, görev süreleri, emeklilik ve terfi konuları görüşülecek.
Gaziantep İl Jandarma Komutanlığınca, Karkamış ilçesinde E.T'nin, kardeşi İ.H.T tarafından silahla vurularak öldürülmesi olayı ile ilgili aynı aileden 11 kişi gözaltına alındı.
Ülkenin kuzey ve iç kesimleri ile Akdeniz bugün parçalı bulutlu, bazı bölgelerde ise yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış görülecek.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sahte belgelerle e-imza üretip kamu sistemlerine yasa dışı erişim sağlayan suç örgütüne yönelik iki dalga operasyonda 197 şüphelinin yakalandığını, örgütün çökertildiğini açıkladı.