BM: Gazze'de 300'den fazla UNRWA personeli, çocukları ve sevdikleriyle birlikte hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletlere bağlı Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, siyonist rejimin Gazze'de yürüttüğü sistematik saldırılarda 300'den fazla UNRWA personelinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Siyonist rejimin Gazze'deki soykırımında hedef alınan sadece siviller değil, Birleşmiş Milletlere bağlı çalışanlar da oldu. UNRWA'nın açıklamasına göre 300'den fazla personel, aileleriyle birlikte işgalcilerin saldırılarında katledildi.
Birleşmiş Milletlere bağlı Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, siyonist rejimin Gazze'de yürüttüğü sistematik saldırılarda 300'den fazla UNRWA personelinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Lazzarini, bu trajik ölümlerin büyük çoğunluğunun çalışanların çocukları ve sevdikleriyle birlikte gerçekleştiğini belirtti.
Saldırılarda katledilenlerin çoğunun, Birleşmiş Milletler bünyesindeki sağlık çalışanları ve öğretmenler olduğuna dikkat çeken Lazzarini, bu kişilerin "toplumlarına hizmet ederken" hedef alındığını vurguladı.
"Gazze'de işlenen bu suçları hiçbir şey meşru kılamaz. Cezasızlık, sadece daha fazla ölüm ve yıkım getirir." diyen UNRWA yetkilisi, uluslararası topluma seslendi.
İşkence ve insan kalkanı olarak kullanım
Lazzarini, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada da siyonist ordusunun savaşın başlangıcından bu yana UNRWA çalışanı olan en az 50 kişiyi alıkoyduğunu, bu kişilerin arasında öğretmenler ve doktorların da bulunduğunu, bir kısmının işkenceye uğradığını ve bazı durumlarda "insan kalkanı" olarak kullanıldığını açıklamıştı.
Kasım 2024'te siyonist rejim, UNRWA ile yapılan iş birliği anlaşmasını tek taraflı olarak feshettiğini BM'ye bildirmişti. Bu karar, ajansın Gazze'deki faaliyetlerini doğrudan hedef alma amacı taşıyor.
1949 yılında kurulan UNRWA, Gazze ve Batı Şeria başta olmak üzere bölgedeki yaklaşık 18 bin çalışanıyla Filistinli mültecilere destek sağlıyor. Gazze'de yaklaşık 13 bin eğitim personeli ve 1500 sağlık çalışanı görev yapıyor.
Soykırım, açlık ve göç
18 Mart'tan bu yana yeniden yoğunlaştırılan saldırılarda yalnızca bu süreçte yaklaşık 3 bin 200 Filistinli şehit olurken, 9 bine yakın kişi yaralandı. Yüz binlerce sivil ise evlerinden sürüldü.
Siyonist rejimin, ABD desteğiyle 7 Ekim 2023'ten bu yana yürüttüğü soykırım saldırılarında şehit ve yaralı sayısı 174 bini aştı. Kayıplar arasında büyük oranda çocuklar ve kadınlar yer alırken, 11 binden fazla kişi hâlâ kayıp.
BM raporlarına göre, bölge nüfusunun yüzde 80'inden fazlası akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya. Sağlık sistemi çökmüş durumda, insani yardımlar ise ya engelleniyor ya da yetersiz kalıyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Dünya Müslüman Âlimler Birliği, Gazze'deki soykırımı insanlık suçu olarak niteledi ve İslam dünyasına "acil kıyam" çağrısı yaptı. Açıklamada "Bu suskunluk ihanettir, şimdi harekete geçmenin vaktidir." denildi.
Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tekin, Gazze’de devam eden katliamlar karşısında bazı Arap liderlerin ABD ile ekonomik ve askeri iş birliklerini artırmasının kabul edilmez bir durum olduğunu vurguladı.
Gazze’de aylardır süren soykırıma sessiz kalmayan Şanlıurfa’daki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, İslam ülkelerinin sessizliğini "acizlik" olarak değerlendirirken, mazlumların sesi olmanın herkesin sorumluluğu olduğunu ifade etti.
HAMAS ile işgal rejimi arasındaki dolaylı müzakereler, her iki tarafın ön koşullarına bağlı kalması nedeniyle durmasının ardından yeniden başladı.