Mardin’de “Mera Islah Projeleri” sayesinde 85 bin hayvanın ihtiyacı karşılanacak

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenen “Mera Islah ve Amenajman Projesi” kapsamında Mardin’in Artuklu ilçesinde yeni bir proje daha hayata geçirildi. 25 projenin tamamlanmasıyla birlikte yaklaşık 85 bin hayvanın su ve yem ihtiyacı karşılanacak.
Mardin’in Artuklu ilçesine bağlı kırsal Eroğlu Mahallesi’nde hayata geçirilen “Mera Islah ve Amenajman Projesi” tamamlandı.
Mardin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hayvancılıkla geçimini sağlayan üreticilere destek olmak ve meralardaki verimliliği artırmak amacıyla hayata geçirilen “Mera Islah ve Amenajman Projesi”nden 85 bin küçükbaş hayvan faydalanıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nca desteklenen ve Mardin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen projede hayvancılığın yaygınlaştırılması hedefleniyor. Islah edilen merada hayvanların su ihtiyacı için kuyu kazılırken, kuyunun elektriği ise güneş panellerinden karşılanıyor.
Projenin açılışında açıklamalarda bulunan İl Müdürü Menduh Dinler, kent genelinde hazırlanan 25 projenin 13’ünün tamamlandığını, farklı bölgelerde 12 projenin yapım çalışmalarının sürdüğünü aktardı.
“2025 yılı sonunda mera projelerin tamamı bitecek”
Dinler, “Tarım Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüze sunduğumuz projeler kapsamında ilimizde 25 tane ıslah projelerini uyguladık. Şu anda 13 tanesini bitirdik, 12 tane kalmış durumda. Aynı bu kuyularla birlikte 7 tane daha kuyu kazdık. İnşallah 2025 yılı sonunda mera projelerin tamamı bitecek. Amacımız kırsal kesimde hayvancılık yapan insanların refah düzeyini yükseltmek, buradaki hayvan sayısını arttırmak. İnşallah mera alanlarımızda yem bitkileri de ekilecek. O sorunu da birkaç yıl içerisinde çözmeye çalışacağız. Şu anda onlarla ilgili bir çalışmamız var. Bizim buradaki bakanlık olarak temel hedefimiz hayvancılıktaki hem girdi maliyetlerini azaltmak hem de ülkemizdeki hayvan sayısını artırmak. Kırsalda üretim yapan vatandaşlarımıza faydalı bir proje olur inşallah.” ifadelerini kullandı.
“Projeleri 10 ilçemizin tamamına uygun olacak şekilde, hayvancılığın yoğun olan yerlerde yapmaya çalıştık”
25 projenin maliyet değerinin 19 milyon TL olduğunu belirten Dinler, “Bulunduğumuz bölgede 100 metre kuyu kazdık. Elektrik olmadan güneş enerjisiyle çalışıyor. Köye uzak olan hayvanlar, su ihtiyaçlarının giderilmesi köye götürülüp sulanılıyordu ya da su kapları taşınıyordu. Şu anda köyde 2 bine yakın bir hayvan üretimimiz var. Tamamıyla mera alanında bulunan yerde köye gitmeden su ihtiyacını buradan karşılamaya çalışıyoruz. Su sıvatlarını da kurduk. Şu anda yaklaşık olarak 25 köyümüzde 80 ila 90 bin hayvana yetecek kadar su ihtiyacını giderecek kuyular açtık. Şu ana kadar uyguladığımız 25 projeleri 10 ilçemizin tamamına uygun olacak şekilde, hayvancılığın yoğun olan yerlerde yapmaya çalıştık. Bu 25 tane projenin toplam maliyeti de 19 milyon TL. Bunun tamamı bakanlığımız tarafından yüzde 100 hibeyle yapıldı. Bu bütçeyi bize sağlayan Tarım ve Orman Bakanlığımız ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. İnşallah bu projeler giderek devam eder.” dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Don felaketinden ciddi anlamda etkilenen Malatya'da, sebze fideleri tezgâhlardaki yerlerini alırken, sebze fiyatlarının da çok pahalı olması nedeniyle vatandaşlar, kendi tüketeceği ürünleri üretmek için sebze fidesine yöneliyor.
Uzmanlara göre ons altın 3000 dolar altına inmeden sağlıklı yükselişler beklememek gerekiyor.
Bursa İş Sağlığı ve Güvenliği Derneği Başkanı Mustafa Güveloğlu, Türkiye'deki iş kazalarının temelinde yasal boşluklardan ziyade iş güvenliği kültürünün eksikliği olduğunu vurguladı. "İş sağlığı, bir yasanın değil, bir toplumun yaşam anlayışının ürünüdür" dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2024 yılına ait verilerine göre, Batman mercimek üretiminde önemli bir başarıya imza attı.