Don felaketinden sonra sebze fidelerine talep arttı

Don felaketinden ciddi anlamda etkilenen Malatya'da, sebze fideleri tezgâhlardaki yerlerini alırken, sebze fiyatlarının da çok pahalı olması nedeniyle vatandaşlar, kendi tüketeceği ürünleri üretmek için sebze fidesine yöneliyor.
Malatya'da 12 Nisan'da meydana gelen don felaketi, kentte tarımsal üretimi ciddi şekilde etkiledi. Özellikle şehrin geçim kaynağı olan kayısı ağaçlarının zarar görmesi nedeniyle üreticiler, sebze yetiştirmeye yöneldi. Sebze fidelerine olan talebin hızla artması, bölgedeki pazarlarda hareketlilik yaşanmasına neden oldu.
Sebze fideleri tezgahlarda yerini aldı
Sebze fiyatlarının yüksek olması nedeniyle vatandaşlar, bahçelerinde kendi ürünlerini yetiştirmek için sebze fidelerine yöneldi. Artan talep nedeniyle pazarlar sebze fideleriyle dolarken, fiyatlar da şekillenmeye başladı. Domates, biber, salatalık, patlıcan, çilek, karpuz ve kavun gibi fidelerin satışa sunulduğu tezgahlarda; normal fide 10 TL'den top fide ise 30 TL'den satılıyor.
"50 bin adet fide satmayı hedefliyorum"
Malatya'nın Darende ilçesinde 6 yıldır sebze fidesi satışı yapan Emre Can Gül, bu yıl fide satışlarının hızlı başladığını belirterek "Bu yıl kayısımız yok, ancak sebze fideleri satışımız başladı. 50 bin adet fide satmayı hedefliyorum." dedi.
"Elimizden geldiği kadar çevremize sebze ekmelerini tavsiye ediyoruz"
Yaklaşık 21 yıldır fidecilik yapan Ruhani Kaçaman, üreticilerin alternatif olarak sebzeye yöneldiğini ifade ederek, "Darende'de kayısı üretimi bitmiş durumda. Milletin sebze fidelerine talepleri fazla. İnşallah bu yaz ucuz sebze yiyecekler. Elimizden geldiği kadar çevremize sebze ekmelerini tavsiye ediyoruz."
"Kayısı olmadığı için bu yıl fidelere talep arttı"
Fide satıcısı Hatem Kaçaman ise şu değerlendirmede bulundu: "Kayısı olmadığı için bu yıl fidelere talep arttı. Fide satışlarımız iyi gidiyor ve vatandaşların daha fazla fide ekeceğine inanıyorum." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Uzmanlara göre ons altın 3000 dolar altına inmeden sağlıklı yükselişler beklememek gerekiyor.
Bursa İş Sağlığı ve Güvenliği Derneği Başkanı Mustafa Güveloğlu, Türkiye'deki iş kazalarının temelinde yasal boşluklardan ziyade iş güvenliği kültürünün eksikliği olduğunu vurguladı. "İş sağlığı, bir yasanın değil, bir toplumun yaşam anlayışının ürünüdür" dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2024 yılına ait verilerine göre, Batman mercimek üretiminde önemli bir başarıya imza attı.