Afrika Birliği'nden Trump'a tepki: Nijerya'nın egemenliğine saygı gösterin
Afrika Birliği, ABD Başkanı Donald Trump'ın Nijerya'ya yönelik askeri müdahale tehdidine sert tepki gösterdi. Birlik, bu tür açıklamaların bölgesel istikrarı tehlikeye atacağını belirterek diyalog ve iş birliği çağrısında bulundu.
Afrika Birliği (AfB), ABD Başkanı Donald Trump'ın Nijerya hükümetini "Hristiyanlara yönelik saldırılara göz yummakla" suçlayarak askeri müdahale tehdidinde bulunmasına tepki gösterdi. Addis Ababa merkezli birlik, yayımladığı resmî açıklamada bu söylemlerin uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve Nijerya'nın egemenliğini ihlal anlamına geldiğini vurguladı.
Açıklamada, "Afrika Birliği, üye ülkelerin egemenliğine, içişlerine karışmama ilkesine ve din özgürlüğüne bağlılığını sürdürmektedir" denildi.
Birlik, Nijerya'nın kıtanın en önemli ülkelerinden biri olduğunu, terörle mücadele, barışı koruma ve bölgesel entegrasyon konularında kilit bir rol oynadığını hatırlatarak, ülkenin kendi güvenlik politikalarını belirleme hakkına saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etti.
Trump'ın, "Nijeryalı Hristiyanların varoluşsal bir tehdit altında olduğu" yönündeki iddiaları uluslararası kamuoyunda da tepki çekti. Afrika'da birçok ülke, bu açıklamaların dini gerilimleri körükleyebileceği ve bölgede istikrarsızlığa yol açabileceği uyarısında bulundu.
Afrika Birliği ayrıca, Nijerya'daki güvenlik sorunlarının yalnızca dini temelli olmadığını; terör saldırıları, silahlı çeteler, etnik çatışmalar ve kaynak rekabetinin bu karmaşık tabloyu oluşturduğunu hatırlattı. Birlik, uluslararası toplumun askeri tehditler yerine diplomatik diyalog, istihbarat paylaşımı ve kapasite geliştirme desteği sunması gerektiğini belirtti.
Açıklamanın sonunda, Afrika Birliği'nin Nijerya'ya barış, güvenlik ve kalkınma alanlarında destek sağlamaya devam edeceği ve Afrika kıtasında anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözülmesinden yana olduğu vurgulandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Britanya Müslümanları Vakfı, son üç ayda 25 camiye yönelik 27 saldırı kaydedildiğini açıklayarak ülkede İslam karşıtı nefretin "tehlikeli bir seviyeye ulaştığı" uyarısında bulundu.
Birleşmiş Milletler, Sudan'ın Kuzey Darfur eyaletinin başkenti Faşir'de Hızlı Destek Kuvvetleri'nin kadınlara yönelik cinsel şiddet, infaz ve zorla yerinden etme gibi "toplu vahşetler" gerçekleştirdiğini bildirdi.
ABD Başkanı Donald Trump, cuma günü Macaristan Başbakanı Viktor Orbán ile Beyaz Saray’da yaptığı görüşmede, Macaristan’a Rus enerji yaptırımlarından muafiyet tanımayı değerlendirdiklerini açıkladı. Trump’ın bu açıklaması, Washington’un Rusya’ya yönelik yaptırımlarına yönelik en ciddi geri adım sinyallerinden biri olarak değerlendirildi.
ABD Başkanı Trump'ın nükleer silah testlerini yeniden başlatma planı, Moskova'da alarma yol açtı. Rusya, yeni bir silahlanma yarışına karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.