Batman’da yapay zekâ ve değer temelli yaklaşım paneli düzenlendi

Eğitim-Bir-Sen Batman İl Temsilciliği, yapay zekâ alanında farkındalık oluşturmak amacıyla önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.
Eğitim-Bir-Sen Batman İl Temsilciliği, çağımızın hızla gelişen teknolojik gerçekliğine dair farkındalık oluşturmak, gençliği bu dönüşüme hazırlamak ve milli-manevi değerler doğrultusunda bilinç inşa etmek amacıyla Eğitim-Bir-Sen toplantı salonunda anlamlı bir etkinlik gerçekleştirdi.
Programda, yapay zekâ alanında önde gelen akademisyenlerden biri olan Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul bir sunum gerçekleştirdi.
"Yapay Zekânın Dünü, Bugünü ve Yarını" başlıklı sunumuyla konuklarla buluşan Prof. Dr. Ertuğrul, yapay zekânın tarihsel gelişim sürecini, günümüz toplumuna etkilerini ve yakın gelecekte insan hayatını nasıl dönüştürebileceğini detaylı şekilde anlattı.
Sunumda yalnızca teknolojik gelişmeler değil; bu gelişmelerin insanlık, ahlak, hukuk ve toplumsal değerler üzerindeki etkileri de kapsamlı biçimde değerlendirildi. Prof. Dr. Ertuğrul, yapay zekâ teknolojisinin sadece mühendislik veya yazılım boyutunda ele alınmaması gerektiğini; insanı merkeze alan, değer temelli bir yaklaşımla geliştirilmesinin önemine vurgu yaptı.
Özellikle gençliğin bu alanda bilinçli, eleştirel düşünen ve millî değerlere bağlı bireyler olarak yetişmesinin stratejik bir öncelik olduğunun altını çizdi.
"Teknolojiyi değerlerle yoğurmalıyız"
Ertuğrul, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Yapay zekâ, dünya düzenini köklü şekilde değiştirmekte olan bir güçtür. Bu güce karşı kayıtsız kalmak, geleceğimizi başkalarının şekillendirmesine izin vermek anlamına gelir. Bizler, medeniyet değerlerimizi merkeze alan bir yaklaşımla bu teknolojileri anlamalı, geliştirmeli ve yönlendirmeliyiz."
"Yerli teknolojiler için kararlı adımlar çok faydalıdır"
Teknolojinin ve dijitalleşmenin insanı merkeze alan, adalet ve hakkaniyetle yoğrulmuş bir bilinçle şekillenmesi gerektiğini belirten Ertuğrul, "Bu inanç doğrultusunda, gençliğimizi sadece teknoloji kullanıcıları değil; aynı zamanda yerli ve millî teknolojilerin üreticileri hâline getirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Gençlik anlayışımız; köklerini kadim medeniyetimizden alan, ufkunu ise bilim ve teknolojiyle şekillendiren bir anlayıştır. Gençliğimizin ilim, irfan ve hikmetle yoğrulmuş bir şekilde geleceğe hazırlanması için bu tür çalışmalarımız kararlılıkla sürecektir." şeklinde konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Avustralya’daki Curtin Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, arkadaşlarla sohbet etmek, doğada zaman geçirmek ve zihinsel olarak uyarıcı aktiviteler gibi basit, günlük davranışların zihinsel sağlığı önemli ölçüde iyileştirebildiğini ortaya koydu.
Teknofest 2025 Kıbrıs Finalleri’nde, Turizm Teknolojileri alanında yarışan Malatya Deneyap Atölyesi takımı, Türkiye Şampiyonu oldu.
Dr. Öğr. Üyesi Belaynesh Chekol, Meta gibi önde gelen şirketlerin "zihin okuma" olarak adlandırılan çalışmalarına ilişkin, “Şirketler ve kuruluşlar bu teknolojiyi benimsediğinde, bireylerin özel düşüncelerine ve sırlarına erişerek onları kontrol etme ve manipüle etme gücüne sahip olacaklar.” dedi.