Yarım asırlık berber: Şimdiki imkanlar eskiden yoktu

Van’da 55 yıldır berberlik yapan eden Recep Çilingir, yüzlerce kişiye berberlik mesleğini öğreterek iş sahibi olmalarına vesile oldu.
Eskiden berberliğin zor olduğunu belirten Recep Çilingir, imkânların kısıtlı olmasına rağmen mesleği öğrendiğini ve severek yaptığını ifade etti.
Berberlik mesleğine çırak olarak başlayıp ardından 1981 yılında kendi berber dükkânını açtığını belirten Çilingir, eskiden insanları ustura ve el makinesi ile tıraş etiklerini söyledi.
“Eskiden berber olmak için 4 yıl boyunca çalışırdık”
Eskiden berberliği öğrenmek için 4 yıl boyunca çıraklık yaptıklarına dikkat çeken Çilingir, “Şu an bizim yanımıza gelen çıraklar 3 senede yetişiyorlar. Çıraklık okuluna da gönderiyoruz. Devlet birçok imkân sağlıyor şu an. Onlara maaş veriyor ve 4 senenin sonunda hem lise diploması alıyorlar hem de belgelerini alabiliyorlar. Ayrıca 4 yıl boyunca sigortaları da yatırılıyor. Sağlanan bu imkânlar sayesinde öğrenci yanımızdan ayrılmıyor ve işi öğrenebiliyor.” dedi.
“İyi yetişmiş bir berber asla aç kalmaz”
Eskiden makasla tıraşla yaptıklarına dikkat çeken Çilingir, şunları söyledi:
“Şu an makas artık az kullanılıyor. Ustura ile tıraş yapılırdı ve ustura bileme yaptırılırdı. Usturaları ve makaslarımızı da kendimiz bilerdik. Jilet çıktıktan sonra rahatlık oldu. Günümüzde berberlik biraz daha basittir. Yıkamaları da tas ile yapardık. Eskiden imkânlar bu kadar yoktu. Su, doğalgaz gibi imkânlar yoktu. Suyu ocakta ısıtıp müşterimizin kafasını öyle yıkardık. Mesleğimiz mükemmeldir. Bu işi yapan yetişmiş kalfa ve usta hiçbir zaman aç kalmaz.” (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Türkiye Sakatlar Derneği Mardin Şube Başkanı Hasan Anuk, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, engelliliğin bir imtihan olduğunu belirterek, “Allah’ın takdiri olan her şey bizim başımızın üstünde yeri var.” dedi.
Sosyal medyada adına sahte hesap açıldığını dile getiren Gaziantep Şehitkamil Hastanesi Başhekim Yardımcısı Mustafa Toğun, işgal rejimini öven hiçbir paylaşım yapmadığını kaydetti.
Umut Kervanı Tarsus Derneği, yardım faaliyetleri kapsamında ilçedeki ihtiyaç sahibi ailelere temel gıda desteği ulaştırdı.
Malatya'nın merkez Yeşilyurt ilçesinde Avrupa'nın nemli ormanlık bölgelerinde yaşayan ateş semenderi görüldü.