Bayburt kalesi ihtişamlı günlerine dönüyor

Tarihi Bayburt Kalesi’nde tamamlanan birinci etap çini çalışmalarının ardından aydınlatma projesine başlandı.
Bayburt Valiliği koordinasyonunda hazırlanan proje ile zamanla tahrip olarak yok olan çiniler İznik’te üretilerek yeniden yuvalarına yerleştirildi. Birinci etap çalışmaların tamamlanmasıyla, tarihi kalenin ihtişamını tüm yönleriyle yansıtacak aydınlatma çalışmalarına başlandı.
Kısa sürede tamamlanması planlanan çalışmalar sonrasında geçmişi M.Ö. binli yıllara uzanan tarihi yapı geçmişe ışık tutacak. Vali Cüneyt Epcim, çalışmalara yönelik yaptığı incelemede yüklenici firma yetkililerinden bilgi aldı.
Bayburt Kalesi’nin dünya kaleleri arasında önemli yeri olduğunu ifade eden Vali Epcim, geçen ay tamamlanan çini çalışmalarının ardından aydınlatma çalışmalarına bugün itibarıyla başlandığını söyledi.
Vali Epcim, “Modern aydınlatma projemiz ile birlikte daha önce İl Özel İdaremiz tarafından çinileri konulan ‘Çin-i Maçin Kalesi’ni çinileri ile buluşturmuştuk. Bu projeden sonra bugün de kalemizde modern aydınlatma projemizi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.
Çalışmaların kış mevsimi öncesi tamamlanmasını hedeflediklerini kaydeden Vali Epcim, “Kale aydınlatmamızla Çin-i Maçin kalemizi çok özel bir noktaya taşımak istiyoruz. Özellikle turizm potansiyeli ve bilinirliğini artırmak istiyoruz. Bu sayede hem turizme katkı sağlamak hem de önemli bir kültür varlığı olan Bayburt kalemizde bundan sonra yapacağımız projelere de rehber niteliğinde olacak çalışmalara imza atmak istiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, "Kurslarımıza katılan hanım kardeşlerim burada hem meslek sahibi oluyorlar hem de sosyal yaşamlarında rehabilite oluyorlar." dedi.
Suriye’deki savaşta yaralanarak Türkiye’ye gelen ve tedavi sürecinin ardından hat sanatına yönelen Muhammed Ebadi, öğrendiği her şeyi gelecek nesillere aktarmayı hedeflediğini belirtti.
Öğretmenlik yaptığı sırada ünlü hat ustası Hasan Çelebi'den aldığı ders sayesinde hat sanatıyla tanışan Hattat Hilmi Beyca, ilerlemiş yaşına rağmen hat sanatını aşkla sürdürüyor. Hat sanatını yeni nesillere aktarmak için Batman'a gelen Beyca, öğrenci yetiştirmek istiyor.
"Sedef Kakma" sanatı, Osmanlı döneminde Fatih Sultan Mehmet ve II. Abdülhamid Han başta olmak üzere birçok padişahın ilgi gösterdiği köklü bir süsleme sanatıdır.