Van'da İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi devreye alındı

Van Gölü’nü kirlilikten kurtaracak Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla devreye alındı.
Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) tarafından 2018 yılında İskele Mahallesi'nde yapımına başlanan "Van Merkez Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi" tamamlandı. Van’ın 50 yıllık arıtma ihtiyacını karşılayacak olan tesis aynı zamanda Van Gölü’nün kirlilikten de korunmasını sağlayacak. Türkiye’nin en iyi ve teknolojik tesislerinden biri olan ‘Van Merkez Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ yaklaşık 180 Milyon TL’ye mal oldu.
112 dönüm arazi üzerine kurulan tesis, Van Gölü sempozyumu için Van’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla düzenlenen törenle su tutmaya başladı.
Tesiste incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan tarafından detaylı bir sunum yapıldı. Sunumda Tesis hakkında bilgi veren Kaplan, Van Gölünün tamamen kirlilikten kurtulacağını belirtti.
Açılış Törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanı sıra Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Bitlis Valisi Oktay Çağatay, AK Parti Van Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, İrfan Kartal, Abdulahat Arvas, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Hamdullah Şevli, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel ve davetliler katıldı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Çölyak hastalarının yaşam kalitesini düşüren en büyük sorunun glütensiz ürünlere erişimdeki ekonomik engeller olduğunu belirten Bursa Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Yusuf Altay, yüksek maliyet ve sınırlı ürün bulunabilirliğinin, çölyaklı bireylerin sosyal ve eğitim hayatını zorlaştırdığını belirtti.
Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor; bu durum bir çok kronik sorunu da beraberinde getiriyor.
Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu söylüyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Glütenin sindirim sağlığını ve enerji metabolizmasını desteklemek gibi artı yönleri olsa da bazı kişilerde başta çölyak olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceği unutulmamalı.” dedi.