Miyop, hipermetrop ve astigmat sorunlarının çözümü var mı?

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İlker İncebıyık konu hakkında bilgiler verdi.
Temelde miyopi, hipermetropi ve astigmatizma olmak üzere görme problemi yaratan 3 farklı kırma kusuru vardır.
Bu kırma kusurlarının düzeltilmesinde halk arasında ‘’göz çizdirme’’ operasyonu olarak bilinen kişiye özel ‘’Excimer Lazer ‘’ tedavisi gelişen teknoloji ile beraber günümüzde oldukça güvenli ve etkin olarak uygulanan altın standart yöntemdir. Bu tedavi sayesinde kişi sonraki hayatında gözlüksüz net görebilir.
Kaç çeşit lazer tedavisi vardır?
Excimer Lazer tedavisi fotorefraktif keratektomi (no touch prk) ve Femto Lasik (laser-assisted in situ keratomileusis ) olmak üzere 2 çeşittir. No touch prk yönteminde adından da anlaşılacağı üzere korneaya dokunmadan yüzeysel bir lazer uygulaması yapılırken diğer yöntemde korneadan bir kapakçık kaldırılıp daha sonra lazer uygulanır ve akabinde kapakçık tekrar kapatılır. Hastanın kornea haritasına ve göz numarasına göre doktor tarafından hangi yöntemin uygun olacağına karar verilir. Bu yöntemlerle 9 numaraya kadar miyopi ve 5 numaraya kadar hipermetropi ve astigmatizma düzeltilebilir. Ameliyat bıçaksız, ağrısız ve damla anestezisi ile yapılır. Operasyon iki göz beraber yapılır ve sonrasında göz kapatılmaz
Kimler bu ameliyata uygundur?
Öncelikle ortalama 2 hastadan biri poliklinikte yapılan testler sonucu maalesef bu ameliyata uygun olarak değerlendirilemez. Bununla ilgili uluslararası uygunluk kriterleri var. Göz derecesi, kornea kalınlığı, eğimi, hastanın yaşı gibi kriterler oldukça önemlidir.
Lazer tedavisi olacak hastanın 18 yaşının üzerinde ve göz numarasının durmuş olması, gözlerinde keratokonus ve göz tansiyonu gibi göz hastalıklarının bulunmaması, gebelik döneminde olmaması gerekir.
Geçmişinde göz lazer ameliyatı olan biri ileri yaşlarda katarakt ameliyatı ya da akıllı mercek ameliyatı olabilir mi?
Excimer lazer korneaya yani gözün en önündeki saydam tabakaya uygulanırken, katarakt ve akıllı mercek ameliyatı gözün içindeki işlevini kaybetmiş merceğin değiştirimesi işlemidir. Bu iki işlem gözün farklı tabakalarına uygulandığı için geçmişinde lazer olan bir hasta ileri yaşlarda katarakt ve akıllı mercek ameliyatı olabilir. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Bazı insanların başarılı olmalarına rağmen kendini yetersiz ve sahtekâr gibi hissettiğini belirten uzmanlar, bu duruma imposter sendromu denildiğini söylüyor.
Gaziantep Şehir Hastanesi Hekimlerinden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Lütfü Aşkın, son yıllarda Türkiye ve dünya genelinde artan genç kalp krizlerinin önüne geçebilme adına yaşam tarzının değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.
Zekânın, doğuştan gelen bir kapasite olarak yüzde 30-40 oranında belirleyici olduğunu ifade eden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Yüzde 60-70 oranında eğitimle geliştirilebilir. Zihinsel yatırım, emek ve çabayla daha hızlı yol alınabilir ve bu kişiler daha avantajlı olurlar.” dedi.
Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, enstitünün yalnızca ameliyat yapan bir merkez olmadığını, aynı zamanda bilimsel araştırmalara yön veren, genç nakil cerrahların yetiştirildiği bir eğitim yuvası olduğunu söyledi.