Gaziantep'te doktorlar immün plazma bağışında bulundu

Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde görev yapan ve Covid-19 hastalığını atlatarak sağlığına kavuşan doktorlar immün plazma bağışında bulundu.
Türkiye’yi ve tüm dünya ülkelerini etkisi altına alan Covid-19 hastalığının tedavisi kapsamında büyük bir özveriyle çalışan doktorlar, hastalıkla mücadele ederken immün plazma bağışında da bulunarak hastalara umut oluyor.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Belgin Alaşehirli, immün plazma bağışında bulunan bağışçı doktorları bağış esnasında ziyaret etti.
Covid-19'u geçirip iyileşen doktorları bu duyarlı davranışlarından dolayı tebrik eden Alaşehirli, “Bu zorlu günlerde insan sağlığı için büyük bir özveriyle çalışarak takdir toplayan hekimlerimiz immün plazma bağışçısı olarak da hayat kurtarmaya çalışıyor. Hekimlerimizin zorlu şartlar altında vermiş oldukları bu mücadele, özveri ve hassasiyet gurur veriyor. Her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Buradan herkese de çağrı yapıyorum. Plazma bağışçısı olarak 3 kişinin hayatını kurtarabilirsiniz.” dedi.
Bağışta bulunan doktorlardan İç Hastalıkları Uzmanı Ercüment Öztürk, “Covid-19 hastalığını yaklaşık iki ay önce geçirmiş bulunmaktayım. Vücudumuzda bu hastalığa karşı oluşan antikorların başka insanlara faydası olması ümidiyle kan bağışçısı olmak istedim. Bu hastalığı geçiren herkesin yeterli süre geçtikten sonra bağışçı olarak başka insanlara yardımcı olmalarını temenni ediyorum.” diye konuştu.
Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Handan Haydaroğlu Şahin ise şunları söyledi:
“İmmün plazma Covid-19 virüs enfeksiyonunu geçiren ve iyileşen kişilerden elde edilen antikor içeren plazmanın, aktif virüs enfeksiyonu nedeniyle hastanede yatan hastalara tedavi amacıyla verilmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda vericiden plazma transfüzyonu ile hastaya geçen pasif bağışıklık antikorları özellikle aktif virüs enfeksiyonu nedeniyle hastanede yatan ve hastalığı ağır geçiren hastalardaki hedef organların hasarını azaltabilmekte ve etkili patojenler doğrudan nötralize edilebilmektedir. Plazma bağışçısı olmak isteyenlerin klinik olarak iyileşmesinin üzerinden en az 14 gün geçmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra en az iki adet PCR test sonucunun da negatif olması gerekmektedir. Bu koşullar altında immün plazma vericisi olabilirsiniz. Ancak klinik iyileşmenizin üzerinden 28 gün geçti ise PCR test negatifliği şartı aranmamaktadır.” (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gaziantep Şehir Hastanesinde 8 yataklı kamu hastanelerinde tek olan iyotlu tedavi merkezinin açılışı gerçekleşti.
İnsanlarda genellikle doğuştan meydana gelen, sempatik sinirlerin aşırı uyarıldığı zaman, vücudun bazı bölgelerinde kokuyla beraber aşırı terlemeye neden Hiperhidrozis, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kapalı ameliyatla tedavi ediliyor.
Bursa Şehir Hastanesi’nde yanık tedavisinde bir ilk gerçekleştirildi. Tiner patlaması sonucu iki bacağında derin yanıklar oluşan hastaya lazer tedavisinin yanı sıra ilk kez botoks uygulandı. Uygulamanın ardından yanık izlerinde renk değişimi, deri yumuşaması ve hareket kabiliyetinde artış gözlemlendi.
Nusaybin Devlet Hastanesi'nde henüz belirlenemeyen bir sebepten dolayı elektrik kesintisi yaşandı. Tedavi sürecinde olan hastalar yaklaşık bir saat karanlıkta kaldı.