İlk yardım uzmanı Acar: Herkes mutlaka ilk yardım eğitimi almalı
Batman'da ilk yardımın önemine dikkat çeken Acil Yardım ve Afet Uzmanı Salih Acar, trafik kazaları ve kalp durması gibi acil durumlarda doğru müdahalenin hayat kurtarabileceğini belirterek, ilk yardım eğitimlerinin toplumun her kesimine yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
12 Eylül Dünya İlk Yardım Günü dolayısıyla İLKHA muhabirine ilk yardımın önemiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Acil Yardım ve Afet Uzmanı Salih Acar, ilk yardımın yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.
Acil durumlarda vatandaşların olay yerine ilk ulaşan kişi olarak doğru ve bilinçli hareket etmesinin önemine değinen Acar, özellikle trafik kazalarında çevre ve araç güvenliğinin sağlanması, 112'nin aranması ve yaralının durumunun değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Kalp durması gibi durumlarda ise temel ilk yardım bilgisinin kritik olduğunu belirten Acar, bu bilginin toplum genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Salih Acar
"İlk yardım bilmek hayat kurtarır"
İlk yardım bilmenin insan hayatına dokunmak olduğunu belirten Acar "İlk yardım bilmek hayat kurtarır. İlk yardım bilmek, insan hayatına dokunmaktır. İlk yardımda tabii, araç ve çevre güvenliğini gözetmek, insanların kendi imkânlarıyla hasta ve yaralının durumunun daha kötüleşmesini engellemektir. Bu yüzden ilk yardımın yaygınlaşması önemli bir rol oynamaktadır." dedi.
"Trafik kazalarında ilk yardım çok önemlidir"
Trafik kazalarında olay yerine ilk ulaşan vatandaşın öncelikle kendi can güvenliğini sağlaması gerektiğini vurgulayan Acar "Trafik kazalarında ilk yardım çok önemlidir. Olay yerine ilk ulaşan vatandaş öncelikle kendi can güvenliğini sağlayacak. Daha sonra hasta ve yaralının durumunu gözetleyecek. Eğer akan bir trafik varsa hemen trafik akışını durduracak. Daha sonra hastanın başına gidip yapılması gerekenleri yapacak." ifadelerini kullandı.
Çevrede bulunan vatandaşların da ilk yardım sürecine dahil edilmesi gerektiğini belirten Acar "Çevrede vatandaşlar varsa onları da görevlendirecek. Bir kişiye 112'yi aratacak, başka bir kişiden trafik akışını durdurmasını isteyecek. Kendisi de hastayı değerlendirecek. Hastanın durumuna göre adım atması gerekir. Bundan dolayı herkesin ilk yardım bilmesi hayati önem arz etmektedir." diye konuştu.
"Kalp durması durumunda insanların ilk yardım bilmesi hayati önem arz etmektedir"
Kalp durması durumunda ilk yardım bilgisinin hayati önem taşıdığını dile getiren Acar "Kalp durması durumunda insanların ilk yardım bilmesi yine hayati önem arz etmektedir. Kalp durması durumunda bunu ne şekilde anlayabiliriz? Bir vatandaşın kalbi durmuşsa bunun için yapılması gereken en doğru yöntemlerden bir tanesi öncelikle hastayı oturur pozisyona getirmek, onu havalandırmak, kravatı varsa gevşetmek, eşarp takıyorsa eşarbını gevşetmek ve hemen 112'yi aramaktır." dedi.
Hastada herhangi bir tepki bulunmaması durumunda solunumun kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden Acar "Daha sonra hastada herhangi bir tepki yoksa 'bak, dinle, hisset' yöntemini uygulayıp hastanın solunumu var mı diye kontrol etmek, nabzını hissetmeye çalışmak gerekir. Bunların hiçbiri yoksa hemen kalp masajına başlanmalıdır." şeklinde konuştu.
"İlk yardımın esasen herkes tarafından bilinmesi gerekir"
İlk yardım eğitimlerinin farklı kurumlar ve kuruluşlar aracılığıyla yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Acar, "İlk yardımın esasen herkes tarafından bilinmesi gerekir. Farklı kuruluşların, STK'ların ve özel kurumların, her kurumun kendi bünyesinde ilk yardım eğitimi vermesi hayati bir rol oynamaktadır." ifadelerini kullandı.
İlk yardımın hayat kurtardığına dikkat çeken Acar "İlk yardım hayat kurtardığından dolayı herkesin mutlaka ilk yardım eğitimi alması, özel kurumların ve devlet kurumlarının, STK'ların mutlaka ilk yardım eğitimlerini yaygınlaştırması, hayatın önemi açısından büyük rol oynamaktadır." dedi.
"İlk yardımın her kesime muhakkak ulaştırılması gerekir"
İlk yardım eğitimlerinin toplumun her kesimine ulaştırılması gerektiğini vurgulayan Acar, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu yüzden ilk yardımın her kesime muhakkak ulaştırılması gerekir. Çünkü her an insan hayatında bir kazaya sebebiyet verilebilir, bir kazayla karşılaşılabilir veya evde insanların başına herhangi bir şey gelebilir. İlk yardım her koşulda, her alanda işimize mutlaka yarar. Bu yüzden ilk yardım eğitimlerinin yaygınlaştırılması hayati önem taşımaktadır." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Siirt'te Kurtalan Caddesi üzerinde bulunan bölgede sık sık kaza yaşandığını belirten vatandaşlar, yayalar ve araçlar için daha güvenli bir trafik düzenlemesi yapılmasını istedi.
Emekli Hâkim ve Savcı Nusret Çiçek, Terörsüz Türkiye sürecine ilişkin yaptığı değerlendirmede, kalıcı barışın yalnızca güvenlik politikalarıyla değil, İslami kardeşlik anlayışını esas alan bir eğitim seferberliğiyle mümkün olacağını söyledi. Çiçek, "Terörü doğru tanımlamak ve halkı PKK'dan ayırmak gerekir." dedi.
Yaz tatilinin ardından okula dönüş sürecinde çocukların yaşayabileceği kaygı ve uyum sorunlarının doğal olduğunu belirten Uzman Psikolojik Danışman Büşra Nur Kazancı Eseoğlu, çocuğun duygusunu kabul etmenin en önemli kural olduğunu, öğretmen ve velilerin iletişim halinde olmasının uyum sürecini hızlandıracağını ifade etti.