İkinci el araç alırken nelere dikkat edilmeli?

İkinci el araç alımında dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili konuşan kaporta ustası Selahattin Günhan, Türkiye'de değişen boya algısının kırılması gerektiğini söyledi.
Türkiye'de ikinci el araç alımlarında boya, değişen ve tramer kaydı gibi konular kullanıcılar tarafından ciddi sorun olarak görülüyor.
Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan kaporta ustası Selahattin Günhan, Türkiye'deki bu tabuların yıkılması gerektiğini, araçlarda motor, mekanik ve şaselerin düzgün olması halinde birkaç parça değişenin sorun teşkil etmemesi gerektiğini ifade etti.
"Araçta en önemli unsurlar yürü ve şasesidir"
Günhan, "Araba alırken önceliği aracın şasesinin, motorun düzgün olması gerekiyor. Araç kaza yapmıştır, kaput, çamurluk değişmiştir bunlar çok önemli unsurlar değil. Araçta en önemli unsurlar yürü ve şasesidir." dedi.
"Algıları yıkmak gerekir"
Otomobil sektöründe değişen boya gibi meselelerin insanlara çok farklı yansıtıldığını aktaran Günhan, "Böyle yansıtıldığı zaman halkımızda çekimser kalıyor. Sonuçları kötü olacak diye korkuyor. Halkımız, araç alırken belli başlı sıkıntılar yaşıyor. Otomobil sektöründe bu algıları yıkmak gerekir." diye konuştu.
"Yetkili servisler onarım yerine değişim yapıyor"
Günhan, "Kaputu değişmiş bir araç alınır. Kaputu herhangi bir şeyden değişmiş de olabilir. Çok ufak bir sorun için kaputu değişmiş olabilir. Bunlar olağan şeylerdir. Özellikle yetkili servislerde bunlar değiştiriliyor. Özel servislerde onarıma gidiliyor. Sevişler, boydan boy kaza yapmış bir aracın onarımını yapmıyor. Bunların onarımı sanayide yapılıyor. Onarılacak bir şey ise onarılıyor değilse zaten değiştiriliyor." şeklinde konuştu.
Trameri olan araçlarda nelere dikkat edilmeli?
Kimi araçlarda hiç boya olmamasına rağmen tramer kayıtlarının yüksek olduğunu belirten Günhan, "Tramer kaydındaki asıl meselenin sigorta firmalarının en ufak bir şeyde hasar kaydının çok yüksek miktarda oluşu aynı sigorta şirketi bunu kendi firmasında ihale edip satıyor. Sonuç olarak o da bir rant olmuş durumda. Sigorta şirketi trameri yazıyor ve aracı piyasaya sunuyor. Tramer, arabaya kusurluymuş gibi bir damga vuruyor. Sonuç olarak piyasada 2023 model bir araba olup hiçbir yerinde boya olmamasına rağmen 200-300 bin ağır hasar kaydı geçen bir sürü araç var. Sigorta şirketleri aracı biraz daha damgalıyor." dedi.
"Değişen boya olsa da aracın kondisyonu düzgün ise alınır"
İkinci el araç alacak olanların mutlaka ekspertiz yaptırmaları gerektiğini hatırlatan Günhan, " Genel olarak Ekspertize bakılacak. Birkaç parça boyanmışsa veya değişmiş ise bunlar çok önemli unsurlar değil. Biz kendimizde biniyoruz. Kondisyon olarak araç düzgünse bence hiçbir sorun yok." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, iklim değişikliği ve kuraklığın tarımsal üretimi tehdit ettiğini belirterek, çiftçilerin bu zorlu süreçte yalnız bırakılmaması ve tarım politikalarının devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Kudüs ve Hukuk Platformu Başkanı Av. Mustafa Eminoğlu, Gazze’de yaşananların 1948 Soykırım Sözleşmesi’ne göre açık bir soykırım olduğunu belirterek uluslararası toplumun sadece izlediğini, hukukun ise güçlünün emrine girmiş olduğunu söyledi.
Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, Türkiye'de tarımın plansız yürütüldüğünü belirterek çiftçilerin ürünlerini ne zaman, ne kadar fiyata satacağını bilmeden üretim yaptığını söyledi. Kalıcı ve planlı bir tarım politikasının acilen hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Hukukçu Muhammed Said Güneş, siyonist işgalcilerin Gazze’de işlediği suçların yalnızca bugüne ait olmadığını, bu suçların işgal çetesinin kuruluşundan bu yana sistematik şekilde sürdürüldüğünü belirtti.