Bitlis'te 12 yıldır kapısına kilit vurulan tarihi caminin akıbeti merak ediliyor

Bitlis’te 1529'da 4'üncü Şerefhan tarafından yapılan ve 2010 yılında restorasyona alınan tarihi Şerefiye Camisi, yaklaşık 12 yıldır ibadete kapalı. Şerefhanlar Vakfına devredilen caminin akıbeti ise bilinmiyor.
2010 yılında restorasyona alınan tarihi cami, 2012 yılında geçici olarak ibadete açıldı. 3 aylık ibadetin ardından cami yeniden ibadete kapatıldı.
Restorasyonu tamamlanarak 2018 yılında yeniden ibadete açılan tarihi cami, tavanın damlaması nedeniyle tekrar ibadete kapatıldı.
2 yıl önce mahkeme kararıyla Şerefhanlar Vakfına devredilen tarihi caminin belirsizliği devam ediyor. Yağışlı havalarda tavan damlaması devam eden tarihi cami, ikinci kez restorasyona alındı. "Yeterli bütçe bulunmuyor" gerekçesiyle 2021'de caminin kubbesi ve damı saçlarla kaplanarak tarihi görünümü kapatıldı.
Yaklaşık 12 yıldır kapısına kilit vurulan tarihi cami, yöre halkı tarafından tepkiyle karşılanmasına ve defalarca ulusal ve yerel basında yer almasına rağmen, yetkililerin sesiz kalmasına vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılanıyor.
Tepki gösteren vatandaşlar, Rus işgali ve Cumhuriyet döneminde de bu tarihi camilerin bu kadar sürede ibadete kapalı kalmadıklarını belirtiyor.
Bağrında yetiştirdiği mümtaz şahsiyetlerle, barındırdığı tarihi cami, medrese, han, hamam, kervansaraylarla dikkat çeken yaklaşık 7 bin yıllık Bitlis; son zamanlarda sahip olduğu tarihi yapılarını bir bir kaybediyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Her ay genç yazarların kaleme aldığı yazılarla okuyucusuyla buluşan Söz ve Kalem, mayıs sayısında dosya konusu olarak şiddet kavramını ele aldı.
Fransa'nın kuzeyindeki Roubaix kentinde yapımı yaklaşık 12 yıl süren ve 3 bin kişilik ibadet alanına sahip Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Eyüp Sultan Camii, düzenlenen törenle ibadete açıldı.
Malatya'dan kutsal topraklara giden ilk hac kafilesi uğurlama programında konuşan İl Müftüsü Ramazan Dolu, "Özellikle Gazze ve Filistin'de kahramanca mücadele eden kardeşlerimiz için bol bol dua ediniz. Duayı dilinizden eksik etmeyin." dedi.
Gaziantep Umut Kervanı Başkanı Mustafa Özaslan, geleneksel hale getirdikleri ve her yıl ihtiyaç sahibi aileler için düzenledikleri kermese tüm vatandaşları beklediklerini kaydetti.