Cemaatin imamla birlikte selam vermesi farz mıdır?

Fetva Kurulu, imamla birlikte selam vermenin daha iyi olmakla birlikte, kalan duaları tamamlamak için cemaatin selamı geciktirmesinde bir sakınca olmadığını belirtti.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Cemaatin imamla birlikte selam vermesi farz mıdır?" sorusuna yanıt verdi.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi.
"Namazın rükunlarından birini ihlal etmediği sürece imama tabi olmak farzdır. Efendimiz (aleyhisalatu vesselâm) şöyle buyurur: İmam, ancak kendisine uyulması için vardır. Bundan dolayı o tekbir getirdiğinde siz de tekbir getirin. O tekbir getirmedikçe siz de tekbir getirmeyin. O rükû'a vardığında siz de rükû'a varın. O rükû'a varmadıkça siz de rükû'a varmayın. O ‘Semiallâhu limen hamideh’ dediğinde siz de ‘Rabbenâ leke’l-hamd’ deyin. O secde ettiğinde siz de secde edin. O secde etmedikçe siz de secde etmeyin (Buhârî, Ezân 51, No: 679; Müslim, Salât 82, No: 412; Ebu Dâvud, Salât 181, No: 972).
İmam selam verdikten sonra cemaat ile kendisi arasındaki irtibat sonlanır. İmamla birlikte selam vermek daha iyi olmakla birlikte, kalan duaları tamamlamak için cemaatin selamı geciktirmesinde bir sakınca yoktur. İmam teşehhüdü erkenden bitirip selam verirse cemaat salli-bârik ve me’sur duaları tamamlayıp daha sonra selam verebilir (Nevevî, Minhâcu't-Talibin s.97)." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından başlatılan "Biz bir aileyiz, cuma gecesi ailece camideyiz" projesi kapsamında Batman Beşiri Merkez Camii'nde anlamlı bir program düzenlendi.
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan Cuma hutbesinin bu haftaki konusu "Hayâ; Allah’ın emri, fıtratın gereği" olarak belirlendi.
Çocuklar, yaz Kur'an kursları sayesinde hem dini bilgilerini pekiştiriyor hem de çeşitli sosyal ve kültürel etkinliklerle tatillerini verimli geçiriyor.
Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, İl Müftüsü Kadir Koçak ile birlikte devam eden yaz Kur’an kurslarını ziyaret ederek öğrencilerle bir araya geldi.