Danıştay Savcısı: TSK'da başını örtmek laiklik ilkesine aykırı

HKP'nin, TSK'daki başörtüsü serbestliğine karşı açtığı davada mütalaasını açıklayan savcı," TSK'da başını örtmek laiklik ilkesine aykırı" yönünde görüş bildirdi.
Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), TSK'daki başörtüsü serbestliğine karşı dava açmıştı. Söz konusu davada mütalaasını açıklayan savcı," TSK'da başını örtmek laiklik ilkesine aykırı" yönünde görüş bildirdi.
Oda tv'nin haberine göre savcı mütalaasında şu ifadeleri kullandı:
“Anayasanın 2. maddesinde, Türkiye Cumhuriyetinin başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğu belirtilmiştir.
Kamu hizmetinde 'laiklik ilkesi' tarafsızlık ilkesinin bir unsuru olup, dinsel alanda tarafsızlık, laiklik olarak da tanımlanabilir.
Tarafsızlık, kamu hizmetine hakim olan temel ilkelerden biridir. İdareye yüklenmiş bir ödev niteliğini taşıyan tarafsızlık ilkesi ile kamu hizmetini yürüten personele siyasi, sosyal ve dinsel eğilimlerini dışa yansıtmama yükümlülüğü getirilmiş, kamu hizmetinin düzenli ve her türlü kuşkudan uzak bir şekilde yürütülmesi amaçlanmıştır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 6. maddesinde yer verilen tarafsızlık ve eşitlik ilkesine bağlı kalmakla yükümlü bulunan kamu personelinin, hizmetin yürütümünde taraflı davrandığı yönünde şüpheye neden olmaması, siyasi görüşlerini, dinsel aidiyetlerini hiçbir şekilde belli etmemesi gerekir.”
“Laiklik ilkesi varlığını korudukça, hukuken kabul edilemez”
“Her ne kadar davalı idarece, düzenlemenin dini inanç ve ibadet hürriyetini güvence altına alarak, kadın personele istemesi halinde belirli şekil ve şartlar altında başını kapatma özgürlüğü tanıdığı belirtilmekte ise de; idarenin düzenleme alanının kamu hizmetinin gerekleri ve kamu yararıyla sınırlı bulunması, kamu hizmetinin ana ilkelerinden olan tarafsızlık ilkesinin idarece öncelikle gözetilmesinin gerekmesi nedeniyle, kamu hizmetini yürütmekle yükümlü bulunan ve bu statüye girerken belirli ilkelere uymayı kabul eden kamu görevlilerinin, din ve vicdan hürriyetinden bahisle dinsel mensubiyetlerini öne çıkarmalarına olanak sağlayacak şekilde kural getirilmesi, Anayasanın 2. maddesinde yer alan 'laiklik ilkesi' varlığını korudukça, hukuken kabul edilemez.
Din ve vicdan özgürlüğü bağlamında kamu personelinin dinsel aidiyetini göstermesine imkan tanınmasının; kamu görevini yerine getirirken ne kadar tarafsız davranırsa davransın, hizmetten yararlanan kişilerde şüpheye yol açabileceği ve bundan da kamu hizmetinin zarar göreceği açıktır.
Belirtilen nedenlerle, dava konusu düzenlemenin iptali gerekeceği düşünülmüştür.” (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Kırmızı Bültenle uluslararası seviyede aranan Ş.Ç. Almanya'da ve Ö.A. Kosova'da, Ulusal seviyede aranan M.G. ve S.E.Ö. isimli şahıslar Gürcistan’da yakalanıp Türkiye'ye iade edildi.
Diyanet-Sen, gündüz kuşağı televizyon programlarında artan şiddet, istismar ve çarpık ilişki temalarına karşı 81 ilde eş zamanlı açıklama yaptı. Batman'daki açıklamada, aile yapısının ciddi tehdit altında olduğu belirtilerek, bu yayınların acilen durdurulması çağrısı yapıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Türkiye’nin iyi-kötü hiçbir anında; yerli ve milli duruşu ortaya koyamayan bu muhalefete rağmen; milletimizle birlikte hem deprem bölgemizi aslanlar gibi yeniden ayağa kaldıracak; hem de tüm gayretimizle 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız." dedi.
İstanbul Valiliği, izin verilen kutlama alanları dışında yasadışı eylem ve gösteri yapmak isteyen gruplara izin verilmediğini, bu kapsamda 384 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.