Baraj kapağının kopması nedeniyle çardaklar sular altında kaldı

Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde bulunan Dicle Barajı’nın bir kapağının kopması nedeniyle akan tazyikli su, Hasankeyf’teki çardakları sular altında bıraktı.
Eğil’e bağlı Selman Mahallesi’nde bulunan Dicle Hes Barajı’nın 3 kapağından biri tazyikli su nedeniyle dün kopmuştu. Kopan kapağın ardından akan tazyikli su, nehir seviyesinde yükselmeye neden olurken Batman’ın Hasankeyf ilçesinde Dicle Nehri kenarındaki çardaklar sular altında kaldı.
Dicle Nehri kenarında bulunan çardaklar sular altında kalırken su üzerinde kurulmuş olan çardaklarında alabora oldukları görüldü. Yükselen sulardan dolayı kümesleri su altında kalan tavuklar ağaçlara çıkarken, ördekler de yükselen suda yüzdüğü görüldü.
Hasankeyf’te su seviyesinde yaşanan yükselme nedeniyle İLKHA'ya bilgi veren Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz, “Dicle Barajı’nın kapağının patlaması sonucu Dicle Nehri bugün baya yükseldi. Çardakçı arkadaşlarımızın zararı olmuştur. Çardakların zarar görmesinin nedeni tarihi eserlerin taşınması için yapılan köprünün eğimli olmasından dolayıdır. Tabi Dicle Nehri hırçın günlerinden birini yaşıyor. Daha önce barajlardan dolayı su çok az geliyordu. Bu yıl doğuda kar ve yağmurun çok yağması barajların dolması Dicle Nehri’nin yükselmesine neden oldu. Baraj kapağının patlaması büyük bir felakete yol açmadan kontrole alındı.” dedi.
Garzan, Botan ve Dicle’nin birleştiği Ilısu’da su seviyesinin çok yükseldiğine dikkat çeken Akdeniz, “Hasankeyf’te suyun seviyesi baya yükseldi, son yılların en yüksek seviyelerden bir tanesi bu seviyedir. Yapılan barajlardan dolayı su bu kadar yükselmiyordu. Bu bugün baya yükseldi halen de yükseliyor. Çardakçılarımız büyük bir zarar gördü. Çevrede köyle taşınıyor. Özellikle Ilısu’da birkaç köyün yukarıya doğru taşındığını duydu. Bizimde çardakçılarımızın her şeyi sular altındadır. İnsanların işyerleri gitti. Esnafımız günahtır. Keşke böyle bir olay yaşanmasaydı ama doğa olayıdır yapılacak bir şey yoktur. Mağdur olan arkadaşlarımızın haklarının bir şekilde verilmesi gerektiğine inanıyorum. Ilısu’da su daha çok yükselmiş. Garzan, Botan ve Dicle’nin birleştiği yerdir. Orada sular daha çoktur. Ilısu’daki tünellerinde dolacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
“Suyun yükselmesi bizi endişelendiriyor”
Hasankeyf’te çardak işleten esnaf Fahreddin Süzer, “Kapağın koptuğunu dün akşam haberlerde gördük. Beklemiyorduk su mevsim normalinin çok üstünde. Dünden beri Hasankeyf’te Dicle Nehri yaklaşık 3 buçuk metre yükselmiş. Çardaklara nehir yataklarında bulunan yapılara zarar veriyor. Temennimiz suyun daha fazla yükselmemesidir. Suyun şiddeti 20 yıllık ağaçları devirdi. Zemini bozdu. Birçok yapı sular altında kullanılamaz durumdadır. Konuyla ilgili yetkililerden sadece sosyal medyadan alabildik. Alınan önlemler acısından hiçbir haber almadık. Suyun daha fazla yükselmemesini temenni ediyoruz. Nehir kenarında hem işyerlerimiz hem de evlerimiz var. Son yıllarda suyun bu kadar yükseldiğini görmediğimiz için millet biraz yatağa yanaştı. Bundan sonraki süreçte yetkililerin bizi bilgilendirmesini istiyoruz. Suyun yükselmesi bizi endişelendiriyor. Bundan sonrası içinde endişeliyiz.” şeklinde konuştu. (Mehmet Sait Çelik –İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gerontolog Dr. Kemal Aydın, 15 Haziran Dünya Yaşlı İstismarı Farkındalık Günü'nde, Birleşmiş Milletler’in hâlâ yaşlılara özel bir insan hakları sözleşmesi geliştirmediğine dikkat çekerek, “Her doğan bir gün yaşlanacak, bu nedenle yaşlı hakları için küresel bir seferberlik başlatmalıyız” dedi.
Yaklaşık 80 ülkeden binlerce kişinin Refah Sınır Kapısı'nın açılması için başlattığı "Küresel Gazze Yürüyüşü"ne destek vermek amacıyla, İstanbul'da Mısır Konsolosluğu önüne kadar yürüyen halk, burada düzenlenen basın açıklamasında işbirlikçi Sisi'ye tepkilerini dile getirdi.
Batman'daki sivil toplum kuruluşları, Gazze'deki katliam ve ablukaya karşı düzenlenen Küresel Vicdan Yürüyüşü'ne kitlesel basın açıklamasıyla destek verdi. Açıklamada, "Geciken her yardım, kaybedilen bir can demektir" denilerek, işgal rejimiyle tüm siyasi, askeri ve ticari ilişkilerin kesilmesi çağrısı yapıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuveyt Devlet Emiri Şeyh Mişal El Ahmed El Cabir El Sabah ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.