50 derece sıcaklıkta mangal kömürü üretiyorlar

Şırnak Cizre'de sıcaklığı 300 dereceye çıkan fırınlarda meşe ağaçlarından elde edilen odunlarla mangal kömürü üretiyorlar.
Şırnak'ın Cizre ilçesi Ulaş köyünde yaşayan Beşir Ruvanas ve Cevdet Uğrak, 50 derece sıcaklık altında 300 derecede ısınan özel yapılı fırınlarda meşe ağaçlarından elde edilen odunlardan mangal kömürü üretiyor.
Gün boyu yaktıkları ateş ocaklarının başında mangal kömürü üreten ortaklar, satın aldıkları meşe odunlarını özel yapılan fırınlarda diziyor. Dizilen odunların üzerine saman döktükten sonra ateşler yakılıyor. Fırınlar demir kapıları kapatılarak hava almaması için etrafı toprakla kapatılıyor. Yaklaşık 1 hafta yanan odunlar mangal kömürüne dönüşerek satışa sunuluyor.
Özel olarak mangal kömürü üretmek için "Torluk" adı verilen fırınların her birine yaklaşık 10 ton odun atılıyor. 10 ton odundan 2-3 ton kömür elde ediliyor. Aylık ortalama 35 ton mangal kömürü üretilen tesiste 25 tonu Irak'a ihraç ediliyor, 10 tonu kömür iç piyasada satılıyor.
Beşir Ruvanas
Cizre sıcağında üretim yaptıklarını belirten Beşir Ruvanas, "Fırınlarımızı haftalık doldurup boşaltıyoruz. Özel meşe odunlarını kullanıyoruz. Her fırına 10 ton odun atıyoruz. Yanan odunlardan 2 buçuk ton mangal kömürü üretiyoruz. 4 fırınımızdan çıkan kömürleri eleyip paketliyoruz. Yurt içi, yurt dışı satışını yapıyoruz." ifadelerini kullandı.
Cevdet Uğrak
Cevdet Uğrak, "Yaklaşık 1 yıldır üretim yapıyoruz. 4 fırınımız ve bunlara bakan 4 işçimiz var. Hafta boyunca sürekli kontrol ediyoruz. Paketleme işleminden sonra yurt dışına ve yurt içine satıyoruz. Meşe odunu kullanıyoruz bu nedenle mangal kömürümüz kaliteli oluyor. Gece gündüz işçilerimizle beraber burada çalışıyoruz. " dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun yayımladığı kararnameyle 24 ilin başsavcısı değişti. Ankara, Şanlıurfa, Mersin ve Konya gibi kritik illerde yeni başsavcılar göreve getirildi.
Bugün Marmara’nın güneyi ile Kuzey ve Kıyı Ege’de etkili olması beklenen kuvvetli rüzgâr ve fırtına nedeniyle 9 il için sarı kodlu meteorolojik uyarı yapıldı. Vatandaşlara muhtemel risklere karşı dikkatli olmaları çağrısı yapıldı.
Dışişleri Bakanlığı, 26 Haziran'da gerçekleştirilen Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde yayımlanan sonuçlara tepki gösterdi. Açıklamada, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın maksimalist taleplerinin AB'ye dayatıldığı vurgulanarak, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki haklarından asla taviz vermeyeceği ifade edildi.
Adana’da orman yangınına müdahale sırasında Seyhan Baraj Gölü’ne düşen yangın söndürme uçağının enkazı, olaydan 8 gün sonra su altından çıkarıldı.