Dışişleri Bakanlığı'ndan AB Zirvesi'ne tepki: Taraflı açıklamalar bölgesel huzura zarar veriyor

Dışişleri Bakanlığı, 26 Haziran'da gerçekleştirilen Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde yayımlanan sonuçlara tepki gösterdi. Açıklamada, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın maksimalist taleplerinin AB'ye dayatıldığı vurgulanarak, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki haklarından asla taviz vermeyeceği ifade edildi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, 26 Haziran'da gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nin sonuçlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, zirve bildirgesinin Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) uluslararası hukuka aykırı taleplerini AB'ye empoze etme girişimlerinin sürdüğünü ortaya koyduğunu belirtti.
Açıklamada, Türkiye ile Libya arasında 2019 yılında imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin Mutabakat Muhtırası'nın, Türkiye'nin meşru hak ve çıkarlarını kararlılıkla savunduğunun açık bir göstergesi olduğu vurgulandı. Keçeli, söz konusu anlaşmanın uluslararası hukuka tamamen uygun olduğunu ifade etti.
AB'nin deniz yetki alanları gibi teknik ve hukuki boyutu olan bir meselede siyasi saiklerle taraflı tutum almasının bölgesel huzur ve istikrara katkı sağlamayacağı kaydedilen açıklamada, "AB'nin hukuki geçerliliği olmayan iddiaları benimsemesi yerine, tüm üyelerini uluslararası hukuka saygı göstermeye davet etmesi gerekmektedir" denildi.
Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hak ve çıkarlarını uluslararası hukuk çerçevesinde savunmaya devam edeceği vurgulanan açıklama, AB'nin tarafsızlıktan uzak tutumuna karşı net bir uyarı olarak değerlendirildi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Türkiye genelinde, yangın riski taşıyan meteorolojik şartlar nedeniyle 47 ilde ormanlara giriş yasaklandı.
Bursa’nın Gürsu ilçesinde meydana gelen trafik kazasında iki araç çarpıştı. Kazada can kaybı ya da yaralanma yaşanmazken, araçlarda maddi hasar oluştu.
Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. 28 Haziran Cumartesi günü Şanlıurfa’nın Viranşehir, Karaköprü, Harran ve Eyyübiye ilçelerinde bakım, onarım ve yatırım çalışmaları kapsamında planlı elektrik kesintisi yapılacağını duyurdu.
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesi ile Diyarbakır arasındaki karayolunda meydana gelen kazada, bir kişi yaralandı.