Uluslararası 100 kuruluştan siyonist rejime tepki: Mart'tan beri Gazze'ye yardımı engelliyor

Aralarında Özgür Doktorlar, Norveç Mülteci Konseyi ve Oxfam'ın da bulunduğu 100'den fazla uluslararası kuruluş, mart ayından bu yana Gazze'ye insani yardım girişinin siyonist rejim tarafından sistematik olarak engellendiğini açıkladı.
100'den fazla uluslararası kuruluş, Mart 2025'ten bu yana Gazze Şeridi'ne insani yardım girişinin siyonist rejim tarafından büyük ölçüde durdurulduğunu bildirdi.
Yardım kuruluşları, sadece bir ay içinde 60'tan fazla yardım konvoyunun reddedildiğini, milyonlarca dolarlık gıda, ilaç, su ve barınma malzemesinin Ürdün ve Mısır'daki depolarda bekletildiğini belirtti.
Açıklamaya göre, siyonist rejim mart ayında yürürlüğe koyduğu yeni prosedürle, tüm yardım kuruluşlarının "Diaspora Bakanlığı" başkanlığındaki özel bir komiteye kayıt olmasını, çalışanlarının ve aile bireylerinin kişisel bilgilerini paylaşmasını şart koşuyor. Bu durum, AB ve diğer ülkelerin gizlilik yasalarına aykırı olduğu için pek çok kuruluşun kayıt yapmaktan çekindiği ifade edildi.
Özgür Doktorlar, Norveç Mülteci Konseyi ve Oxfam gibi önde gelen kuruluşlar, bu uygulamanın yardım faaliyetlerini izleme, susturma ve raporları denetim altına alma amacı taşıdığını vurguladı. Kuruluşlar, bağışçı ülkelerden ve uluslararası toplumdan siyonist rejime baskı yapılmasını, geçişlerin derhal açılarak yardımların engellenmeden girişine izin verilmesini talep etti.
Uluslararası yardım kuruluşları, bu prosedürün Gazze halkını açlık, susuzluk ve temel ihtiyaçlardan mahrum bırakmak anlamına geldiğini, bunun da uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti.
Siyonist rejim ise söz konusu iddiaları reddederek, yardımların HAMAS tarafından kullanılmaması için güvenlik denetimlerinin zorunlu olduğunu ileri sürdü. Ancak insan hakları savunucuları, bu "güvenlik" gerekçesinin sivillerin yaşadığı insani felaketi derinleştirdiğini ve yardımların kasıtlı olarak bir baskı aracına dönüştürüldüğünü vurguluyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Siyonist rejimin 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne sürdürdüğü saldırılarda şehit olanların sayısı son 24 saatte 54 artarak 61 bin 776’ya ulaştı.
HAMAS, siyonist işgal ve destekçilerine karşı 15, 16 ve 17 Ağustos tarihlerinde dünya genelinde kitlesel protestolar düzenlenmesi çağrısında bulundu.
Gazze'yi işgal planı yapan siyonist rejim, meskun mahal çatışmalarında kayıp vermemek için Zeytun Mahallesi'nde üç günde 300 evi bombalayarak yıktı, binlerce sivili göçe zorladı.