Sınır Tanımayan Gazeteciler: Gazze medyaya açılmalı

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, dünyayı siyonist rejime baskı yapmaya çağırarak iki yıldır süren medya ambargosunun kaldırılmasını istedi. Örgüt, Gazze'ye bağımsız gazetecilerin girişinin engellenmesinin bilgi alma hakkının açık ihlali olduğunu vurguladı.
Uluslararası basın özgürlüğü örgütü Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), yaptığı açıklamada, Gazze'nin bağımsız gazetecilere açılması için dünya kamuoyuna çağrıda bulundu.
RSF, Ekim 2023'ten bu yana süren ve Gazze'yi tamamen dış dünyadan koparan medya ambargosuna dikkat çekerek, siyonist rejimin iki yıldır hiçbir yabancı veya bağımsız gazetecinin bölgeye girişine izin vermediğini bildirdi.
Açıklamada, örgütün 15 Ekim'de Yabancı Basın Derneği'nin açtığı dava dosyasına hukuki destek sunduğu ve Gazze'ye medya erişiminin sağlanması için Yüksek Mahkeme'ye sunulan dilekçeye katıldığı ifade edildi.
RSF, uluslararası medya kuruluşlarının bölgeye alınmamasının Filistinli gazetecileri daha da yalnızlaştırdığını, onları hem sahadaki ölümcül risklerle hem de siyonist rejimin yürüttüğü sistematik karalama kampanyalarıyla baş başa bıraktığını belirtti.
Örgütün Savunma ve Destek Direktörü Antoine Bernard, "Siyonist rejim iki yıldır hem yabancı hem de yerel bağımsız gazetecilerin Gazze'ye girişini tamamen yasakladı" dedi. Bernard, bu durumun yalnızca gazetecilerin değil, aynı zamanda halkın doğru ve güvenilir bilgi alma hakkının da gaspı anlamına geldiğini vurguladı.
RSF verilerine göre, soykırımın başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de 210'dan fazla gazeteci hayatını kaybetti. Bunların en az 56'sı görev başındayken ya da doğrudan mesleki faaliyetleri nedeniyle şehit edildi.
RSF, Gazze'nin uluslararası basına kapatılmasının "basın özgürlüğüne eşi görülmemiş bir saldırı" olduğunu belirterek, uluslararası toplumu acilen harekete geçmeye çağırdı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Bingöl’ün Karlıova ilçesinde, Gazze’de yaşanan zulme dikkat çekmek ve mazlumlara destek olmak amacıyla Gazze yararına kermes düzenlendi.
EuroMed İnsan Hakları Gözlemevi, siyonist rejimin Gazze'de yürüttüğü soykırımın ateşkes sonrasında dahi sürdüğünü belirterek, 270 binden fazla Filistinlinin öldürüldüğünü, yaralandığını veya esir alındığını açıkladı. Rapora göre, her 8 Gazzeliden biri doğrudan soykırımın kurbanı oldu.
Necef Çölü’ndeki işgal zindanlarında tutulan Filistinli esirler, ağır soğuk, kötü beslenme ve sistematik tıbbi ihmal altında hayatta kalma mücadelesi veriyor. İnsan hakları örgütleri acil müdahale çağrısı yaptı.
Gazze'de soykırım savaşının başlamasından bu yana yaklaşık 6 bin Filistinlinin kayıp olduğu bildirildi. Siyonist rejimden teslim alınan şehit cenazelerinde ise ağır işkence ve infaz izleri tespit edildi.