İşgalciler Batı Şeria'da 20 bin dönüm araziye el koymaya hazırlanıyor
Uygulamalı Araştırmalar Enstitüsü (ARIJ), siyonist rejimin mart ayında yayımladığı yeni askeri emirlerle işgal altındaki Batı Şeria'da yaklaşık 20 bin dönümlük alanın kontrolünü ele geçirmeyi hedeflediğini açıkladı. Rapora göre söz konusu adımlar, yeni "yerleşim" genişlemelerinin önünü açarken Filistin toprakları üzerindeki baskıyı da artıracak.
Filistin merkezli Uygulamalı Araştırmalar Enstitüsü (ARIJ), siyonist rejimin Batı Şeria'da yeni toprak gasplarına zemin hazırlayan bir dizi askeri emir yayımladığını duyurdu.
Enstitünün yayımladığı rapora göre işgal yönetimi, 5 Mart 2026 tarihinde yürürlüğe koyduğu askeri düzenlemelerle işgal altındaki Batı Şeria'da 15 farklı noktada yaklaşık 20 bin dönümlük araziyi hedef alan yeni bir süreç başlattı.
Raporda, söz konusu emirlerin daha fazla Filistin toprağının kontrol altına alınmasına, demografik ve coğrafi yapının değiştirilmesine ve uluslararası hukuka aykırı yerleşim faaliyetlerine hukuki görünüm kazandırılmasına hizmet ettiği belirtildi.
En fazla Kudüs, Cenin ve Kalkilya etkilendi
ARIJ'in değerlendirmesine göre askeri emirlerden en fazla etkilenen bölgeler işgal altındaki Kudüs, Cenin ve Kalkilya oldu. Bu bölgelerde geniş arazi parçalarının yerleşim alanları ve çeşitli projeler için tahsis edilmesinin planlandığı ifade edildi.
Raporda, Kudüs çevresindeki Givat Zeev ve Alon yerleşimlerinin yanı sıra Nebi Samuel arkeolojik alanının da hedef alınan bölgeler arasında bulunduğu kaydedildi. Nablus ilindeki tarihi Sebastia bölgesinde ise yaklaşık 2 bin dönümlük alanın yeni düzenlemeler kapsamına alındığı aktarıldı.
Raporda dikkat çekilen başlıklardan biri de son dönemde kurulan bazı "yerleşim" noktalarına resmi statü verilmesi oldu. Özellikle kısa süre önce kurulan Yetziv yerleşimi için bağımsız idari nüfuz alanı tanımlandığı belirtilirken, bu adımın yeni yerleşimlerin kalıcı hale getirilmesi çabasının bir parçası olduğu ifade edildi.
Ayrıca Beyt El, Beyt Horon, Givat Zeev, Givat Asaf, Kfar Tapuah, Elkana, Ganim ve Kadim gibi yerleşimlerin de yeni düzenlemelerden yararlanacağı belirtildi.
2005'te boşaltılan yerleşimler yeniden gündemde
Raporda, işgal yönetiminin Mayıs 2024'te 2005 yılındaki tek taraflı çekilme planı kapsamında boşaltılan bazı yerleşim noktalarına yeniden dönüşe izin verdiği hatırlatıldı. Son kararların ise bu bölgelerde yeniden yerleşim faaliyetlerini kurumsallaştırmayı ve genişletmeyi amaçladığı vurgulandı.
ARIJ, söz konusu uygulamaların Filistin topraklarının parçalanmasını hızlandırdığını, bağımsız bir Filistin devletinin kurulma ihtimalini daha da zayıflattığını ve uluslararası hukukun temel ilkeleriyle çeliştiğini belirtti.
Raporda ayrıca işgalcilerin arazi kamulaştırması, yerleşimlerin nüfuz alanlarının genişletilmesi ve yerleşim sınırlarının değiştirilmesine ilişkin askeri emirleri kullanarak Batı Şeria'daki yerleşim politikasını sistematik şekilde sürdürdüğü ifade edildi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gazze İnsan Hakları Merkezi, siyonist rejimin saldırıları sonucu Gazze Şeridi'nde yılın ilk beş ayında ortalama her 6 saatte bir Filistinlinin şehit olduğunu açıkladı. Kurum, saldırıların sistematik bir "soykırım" niteliği taşıdığını vurguladı.
HAMAS Sözcüsü Hazım Kasım, siyonist rejimin Gazze'de sivillere yönelik saldırılarını sürdürdüğünü belirterek arabuluculara, garantör ülkelere ve bölgesel kuruluşlara harekete geçme çağrısında bulundu. Kasım, ateşkes anlaşmasının sistematik şekilde ihlal edildiğini vurguladı.
Bursa Teknik Üniversitesinde (BTÜ), öğrenciler ve akademik-idari personelin katılımıyla işgal rejiminin Filistin halkına yönelik devam eden soykırımı protesto edildi.