Kiralar uçtu, işletmeler kapanıyor: Esnaf devletten çözüm bekliyor
Batman'da iş yeri kiralarına yapılan fahiş artışlar esnafı zor durumda bırakıyor. Kimi esnaf iş yerini kapatmak zorunda kalırken, kimi de yeni yer arayışına girdi. Esnaf, devletin kira artışlarına müdahale ederek kalıcı çözüm bulmasını istiyor.
Batman'da yükselen iş yeri kiraları, birçok esnafı mağdur ediyor. Kimi mülk sahiplerinin yüzde 100'ü, hatta bazı durumlarda yüzde 500'ü aşan zamlar yaptığına dikkat çeken esnaf, devletin belirlediği yasal kira artış sınırlarına uyulmadığını belirtiyor.
İş yeri kiralarının fahiş oranlarda artırılması, küçük ve orta ölçekli işletmeleri iflasın eşiğine getirdiğini belirten esnaf, zamlar nedeniyle dükkânını kapatmak zorunda kalan ya da yeni iş yeri arayışına giren esnafların yaşanan ekonomik sıkıntılarla başa çıkmakta zorlandığını vurguladı.
Mevcut sözleşmelere rağmen kira artışlarıyla karşı karşıya kalan işletmeciler, denetimlerin yetersizliğinden ve yaptırım eksikliğinden yakınıyor. İLKHA mikrofonuna konuşan esnaflar, kira artışlarının denetlenmesini, devletin bu konuda daha aktif rol oynamasını ve esnafı koruyacak kalıcı çözümlerin hayata geçirilmesini talep etti.
"Kiramıza yüzde yüz zam yaptılar"
Fahiş kira artışların karşı esnafın dayanacak gücü kalmadığına değinen esnaf Akif Kaplan "Kira artışlarından çok şikâyetçiyiz. Herkes kafasına göre artış yapıyor. İş yeri kiramız 18 bin lirayken 36 bin liraya çıkarıldığı için başka bir dükkân aramaya koyulduk. Kiramıza yüzde yüz zam yaptılar. Sebebini sorduğumuzda ise enflasyona göre yaptıklarını söylediler. Ama enflasyon yüzde yüz artmadı ki! Bu sorun Batman genelinde var ve en az yüzde 50 ila 100 arasında zam yapılmakta. Karşı tarafta bir esnaf bu yüzden iş yerini kapatmak zorunda kaldı. Biz de yer arıyoruz. Kimse devletin koyduğu kira sınırına uymuyor. Şu anda esnafın en büyük sorunu kiradır. Yetkililerden isteğimiz; denetlemeleri artırmaları ve fahiş kira artışlarına çözüm bulmalarıdır." dedi.
"Mülk sahipleri, devletin koyduğu kurallara hiçbir şekilde uymuyor"
Bir diğer esnaf İbrahim Yavuz ise yaşadığı mağduriyeti şöyle anlattı "Bu sene iş yeri kirama yüzde 500 zam yapıldı. Kiram 2 bin 250 liradan 15 bin liraya çıkarıldı. Dükkândan da çıkamadığımız için mağdur durumdayız. 4 yıldır buradayım ve en son iki yıllık sözleşme yapmıştık. Sözleşmemiz bittiği gibi kiramıza yüzde 500 zam yaparak bizi buradan çıkarmaya çalışıyorlar."
"Fahiş kira artışlarına kalıcı çözüm istiyoruz"
Devletten kira artışlarına karşı kalıcı çözüm bulmaları için çağrıda bulunan Yavuz "Birçok esnaf benim gibi çok zor durumdadır ve yapacak bir şeyleri yok. Böyle olunca birçok esnaf iş yerini kapatmak zorunda kalıyor. Mülk sahipleri, devletin koyduğu kurallara hiçbir şekilde uymuyor. Devletin kiraları denetlemesini çok istiyoruz. Bu, hem esnaf hem de mülk sahipleri için iyi olacaktır. Ama yetkililer bu duruma el atmadığı için hepimiz mağdur ediliyoruz. Yetkililerden talebimiz; esnafa yardım etmeleri ve kira artışlarına kalıcı bir çözüm bulmalarıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Sanayi Üretim Endeksi Aralık 2025 verilerine göre sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2,1 azaldı., aylık bazda ise yüzde 1,2 artış kaydetti.
Hayvansal Üretim İstatistikleri 2025 verilerine göre büyükbaş hayvan sayısı 17 milyon 709 bin başa, küçükbaş hayvan sayısı ise 57 milyon 874 bin başa yükseldi.
Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği Genel Başkanı Vedat Turgut, 2026 vizyonu kapsamında Avrupa’daki yapılanmayı güçlendirmek amacıyla başlattığı yurt dışı temaslarının ilk durağında Slovenya’daki üretim tesislerini ziyaret etti.
Dolar/TL, 10 Şubat sabahında 43,60 TL civarında işlem görüyor. Euro/TL ise 51,90 seviyesinde el değiştiriyor.