Kişinin vücudundaki kılları aldırması caiz midir?

Fetva Kurulu, insan bedeninde bulunan kılların şer'i açıdan üç şekilde ele alındığını, fıkhî bir kaideye göre bir konu hakkında hüküm mevcut değilse onun mübah olduğuna hükmedildiğini belirtti.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Kişinin vücudundaki kılları aldırması caiz midir?" sorusuna yanıt verdi. Fetvada, şu ifadelere yer verildi.
İnsan bedeninde bulunan kıllar şer'i açıdan üç şekilde ele alınır:
Birincisi; İslam'ın alınmasını tavsiye ettiği ve fıtrattan saydığı kıllardır. Etek altı ile koltuk altını tıraş etmek ve bıyıkları kısaltmak bu kısımdandır. Ebu Hureyre (radiyallahu anh) Peygamber Efendimizden (aleyhissalatu vesselam) şöyle aktarır; "Beş şey fıtrattandır; sünnet olmak, etek tıraşı olmak, tırnakları kesmek, koltuk altı kıllarını gidermek ve bıyıkları kısaltmak (Müslim)."
İkincisi; İslam'ın aldırılmasını haram kıldığı kıllardır. Bunlar kaşları yolmak ve âlimlerin çoğuna göre -bir mazeret yoksa- sakalları kesmektir. Câbir Bin Abdullah (radiyallahu anh) der ki "Ben Resûlullah'tan (aleyhissalatu vesselam) şöyle işittim; 'Allah'u Teâlâ, dişleri inceltip dikkat çekecek hale getiren, kaşları yolup incelterek dikkat çekmeye çalışan ve dövme yaptırarak yaradılışı değiştirenlere lanet etti (Buhari)."
Üçüncüsü ise; İslam'ın hakkında hüküm belirtmediği, helal veya haram olduğuna dair nassın bulunmadığı kıllardır. Bunlar da yukarıda zikredilen yerlerin dışında kalanlardır. Fıkhî bir kaideye göre; bir konu hakkında hüküm mevcut değilse onun mübah olduğuna hükmedilir. Bu bakımdan kişi sosyal bazı nedenlerden dolayı vücudunda bulunan kılları aldırabilir. Yalnız bu husus, kıllarını aldıran kişinin bayanlara benzeme ve mahrem yerlerini başkalarına gösterme gibi uygunsuz davranışlar içerisine girmesine yol açmamalıdır. Abdullah Bin Abbas (radiyallahu anh) der ki "Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) erkeklerden kadınlara benzeyenlere ve kadınlardan erkeklere benzeyenlere lanet etti (Buhari)." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Çok çalışmanın değil, verimli ve planlı bir şekilde çalışmanın başarıya götüreceğini vurgulayan Rehber Öğretmen Sinan Kılıç, LGS ve YKS öncesi adaylara önemli tavsiyelerde bulundu.
Battalgazi Belediyesi, lise öğrencilerine yönelik düzenlediği "Güç senin içinde" konulu sınav motivasyon söyleşisiyle gençlerin sınav sürecine daha güçlü hazırlanmasına destek verdi.
MEB tarafından özel okullarda yapılan denetimlerde, devamsızlık ve gerçeğe aykırı notlar nedeniyle 403 öğrencinin diploması iptal edildi.
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından düzenlenen ve yaklaşık bir yıl süren 'Siyer Mektebi' eğitim programına katılan 30 kişi, başarıyla tamamladıkları eğitim sonunda mezuniyet belgelerini aldı.