Trump: Zelenskiy barış planını okumadığı için hayal kırıklığına uğradım
ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy'nin Rusya ile savaşın sonlandırılmasına yönelik Amerikan barış planını hâlâ incelememiş olmasına tepki gösterdi.
ABD Başkanı Donald Trump, pazar günü yaptığı açıklamada Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin Amerikan yönetiminin Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmeye yönelik barış planını henüz okumamış olmasının kendisini "biraz hayal kırıklığına uğrattığını" söyledi.
Trump, Washington'daki Kennedy Center tarafından düzenlenen yıllık ödül töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, "Başkan Putin'le ve Ukraynalı liderlerle, Zelenskiy de dahil olmak üzere konuştum. Zelenskiy'nin henüz öneriyi okumadığını öğrenmek beni biraz üzdü. Bu durumu birkaç saat önce öğrendim." ifadelerini kullandı.
Zelenskiy'nin telefonla katıldığı ve günler boyunca devam eden ABD-Ukrayna görüşmeleri cumartesi günü sonuçsuz kaldı. Buna rağmen Ukrayna lideri, "gerçek bir barışa ulaşmak" için görüşmeleri sürdürme sözü verdi ancak somut bir ilerleme sağlanamadı.
Söz konusu temaslar, ABD'nin özel temsilcileri Stephen Witkoff ve Jared Kushner'ın Kremlin'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmesinin ardından geldi. Moskova'nın ABD'nin sunduğu barış planının bazı maddelerini reddettiği belirtildi.
ABD'nin barış taslağı, ilk kez Kasım ayında sunulmasından bu yana defalarca revize edildi. Özellikle bazı Avrupa liderleri, planın Rusya'ya fazla taviz verdiği gerekçesiyle eleştirilerde bulunmuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Kongre, Sezar Yasası'nın yürürlükten kaldırılmasını Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası kapsamına aldı; oylama sonrası yaptırımlar yıl sonuna kadar tamamen kalkabilir.
Dang humması salgını bu yıl şimdiye kadar Bangladeş'te 401 kişinin ölümüne neden oldu.
İran ve Suudi Arabistan, Pekin'in arabuluculuğuyla varılan ilişkileri yeniden kurma anlaşmasına bağlılıklarını teyit etti.
Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil, ABD yönetiminin ekonomik yaptırımların başarısız olmasının ardından Venezuela'ya karşı "psikolojik savaş" yürüttüğünü söyledi.